2004. január 19. hétfő 22:12

 

A Magyar Orvosi Kamara közleménye

 

 

Sajnálatos tény, hogy az egészségügy válsága az utóbbi esztendőkben a rendszerváltozás óta soha nem gondolt mértékben mélyült, tragikusan romlanak a halálozási mutatók, a kórházi ellátórendszer működése akadozik, a diplomás egészségügyi dolgozók elvándorlása - a szükséges utánpótlás nélkül, illetve a pálya, valamint a magyar munkahelyek elhagyása okán - felgyorsult. Meggyőződésünk, hogy az egészségügy tartós válsága kizárja a magyar gazdaság teljesítőképességének garantált és hosszantartó növekedését.

Szomorúan kell megállapítanunk, hogy nemzetünk jövője, szociális biztonságunkat érintő alkotmányos jogaink kerülnek veszélybe, ha a parlamenti politikai pártok nem jutnak hosszú időre előre szóló, az egészségügy sarkalatos pontjait érintő közös megállapodásra.

E gondolatoktól vezérelve vettek részt 2004. január 14-én a Magyar Orvosi Kamara meghívására közös kerekasztal megbeszélésen a MOTESZ szervezetébe tartozó, valamint az attól független orvostudományi társaságok, a Kórházszövetség, valamint az egyéb orvosszakmai szervezetek képviselői az egészségügy jelenlegi helyzetének megítélése tárgyában. Ezen az alábbi közös véleményt alakítottuk ki, melyet kommüniké formájában nyilvánosságra is hoztunk:

1.) Az egészségügy 2004. évi költségvetése elégtelen a gyógyítás színvonalának fenntartására és fejlesztésére pótlólagos források bevonása nélkül.

2.) Az EU csatlakozás nyomán 2004. május 1-től érvényes munkaidő normák bevezetése, valamint az egészségügy humánerőforrásának biztosítása a jelen költségvetési keretek között nem lehetséges.

3.) Az orvostársadalom egyértelműen érdekelt az etikai helyzet stabilizálásában és javításában, melynek letéteményese a Magyar Orvosi Kamara.

4.) Elodázhatatlannak érezzük és ezért kezdeményezzük a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal mielőbbi létrehozatalát.

Bizonyosak vagyunk abban, hogy a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal megvalósulása európai szellemiségű, sok ezer megnyert életévet jelentő cselekedet lesz nagyon beteg országunkban.

Mindezért a Kerekasztal összehívását kezdeményező levelünket f. év január 16-án útnak indítottuk a köztársasági elnök úrnak, az Országgyűlés elnökének valamint a parlamenti pártok elnökeinek egyaránt!

Budapest, 2004. január 19.

Magyar Orvosi Kamara

 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra