2004. február 22. vasárnap 21:18

 

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara

 

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mert az egészségügyi megszorító intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet alkotmányos szempontból aggályosnak tartják - mondta Éger István, a MOK elnöke, a szervezet küldöttközgyűlését követő sajtótájékoztatón szombaton.

 

"A közeli napokban egy beadványban kérjük az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg, nem sérül-e az állampolgárok ellátáshoz való joga (...) a megszorítások révén" - mondta.

Hozzátette: a 264/2003-as kormányrendeletben leginkább az intézményi finanszírozással kapcsolatos változtatásokat tartják aggályosnak.

Az alkotmánybírósági beadványról a MOK elnöksége már korábban döntött, a szombati küldöttközgyűlés támogatta a kezdeményezést.

Éger István tájékoztatott arról is, hogy a küldöttek megválasztották a MOK etikai bizottságának új elnökét.

Benoist Györgytől, aki eddig a testület alelnöke volt, azt várják, hogy sürgősen felszámolja az elmaradásokat és naprakész munkát végezzen.

"Számomra megnyugtató ez a választás, úgy gondolom személye garancia (...)" - mondta a MOK elnöke..

Éger István emlékeztetett arra, hogy az etikai bizottság korábbi elnöke, Huszár András ellen a felügyelőbizottság visszahívási indítványt nyújtott be, amelyről a küldöttek szombaton szavaztak volna. Huszár András azonban időközben beadta a lemondását.

Éger István elmondta: elnöki beszámolójában tájékoztatta a küldötteket arról, hogy a szaktárca tárgyalást kezdeményezett az uniós csatlakozással kapcsolatos kérdések megvitatására.

Az április közepéig tartó egyeztetés-sorozatban napirendre kerülnek majd az orvosi túlmunkával, a munkaerőhiánnyal, az egészségügyi alapellátással és a sürgősségi ellátórendszerrel kapcsolatos kérdések.

Mint mondta, a kamarának továbbra is az a véleménye, hogy "csak megfelelő financiális konszolidáció mentén" lehet ezeket a kérdéseket eredményesen megoldani.

Álláspontjuk szerint ehhez szükség van a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal összehívására is, ahol "kormányokon átívelő" döntéseket kell hozni.

"Nem szabad letagadni, hogy az ágazatban (...) az elégedetlenség folyamatosan nő", ennek egyik jele, hogy szerdán megalakult az egészségügyi és szociális területen dolgozók országos sztrájkbizottsága - mondta a kamara elnöke, hozzátéve, hogy "a megfelelő érdekképviselet a tárgyalófeleket intenzívebb munkára serkenti".

A közgyűlésen átadták a három évvel ezelőtt alapított Hippokratész-emlékérmet is. A pénzjutalommal nem járó elismerést négy olyan szakember kapta, akik tavalyi munkájukkal emelték a kamara erkölcsi és társadalmi tekintélyét, illetve segítették a célkitűzések megvalósítását.

OS

vissza Vissza a kezdőlapra