2004. március 23. kedd 23:52

 

Változás a munkaviszony bejelentése terén

 

Az új munkaviszonyokat még a munkavégzés megkezdése előtt, a munkaviszonyok megszűnését egy munkanapon belül kötelező lesz május 1-jétől bejelenteni a munkáltatóknak egy központi adatbázisba.

 

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisnak (EMMA) nevű rendszer alap adatbázisát az Országos Nyugdíjfolyósítótól, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól veszik át.

Az adatbázis tartalmazza majd a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó 2,5 millió munkavállaló és az őket foglalkoztató több mint 300 ezer munkáltató naprakész, megbízható adatait, és hozzájárul a hatékonyabb munkaügyi ellenőrzésekhez, s segítségével teljesíthetők az európai uniós adatszolgáltatási kötelezettségek is.

Balázs András az adatbázis kialakítását szervező KPMG Tanácsadó Kft. szeniormenedzsere az MTI-nek elmondta: az informatikai fejlesztés mintegy 200 millió forintba kerül, a számítástechnikai beszerzések hozzávetőleg 400 millió forintba.

Balázs András elmondta, hogy a Foglalkoztatási Hivatalban létrehoznak egy munkaügyi nyilvántartó központot. A részleg feladatai közé tartozik az adatbázis kialakítása, karbantartása, a változások rögzítése, az adatok valódiságának ellenőrzése, visszaigazolása, az egyedi információk kielégítése.

A nyilvántartó központ a társadalombiztosítási azonosító jel körébe tartozó adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a cégazonosító adatait az Igazságügyi Minisztérium, az egyéni vállalkozók adatait a Belügyminisztérium segítségével ellenőrzi. Amennyiben az adatok helyesek, a bejelentésről igazolást állítanak ki a munkaadónak és azt postán küldik ki.

A munkaviszony-létesítéseket, -megszűnéseket a munkáltatók négyféle módon jelenthetik be: személyesen a 174 munkaügyi kirendeltség valamelyikében, postai úton a munkaügyi nyilvántartó központnak, vagy a munkaügyi kirendeltségen kiváltott PIN-kód alapján, a továbbiakban már telefonon és interneten is teljesíthető a bejelentési kötelezettség. A saját adataikat a munkavállalók is a PIN-kód alapján kérhetik le az adatbázisból.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra