Megjelent: 2004.02.20. 10:17:45

Képviselői munka

Kapok-adok

A Nógrád Megyei Hírlapban jelent meg:

Újra vagyunk valakik!?
 

Újra „polgárnak” kezdem érezni magam. Egyre többet hallani, hogy érünk valamit, mert megint minden párt számít ránk – addig, amíg szavazunk. A májusi népszavazáson dől el, hogy melyik párt hány fővel képviselteti magát Brüsszelben, illetve kik képviselik az országot.

A kampányban a pártok képviselői dicsérik magukat, pártjukat. Sajnos az állampolgár azt tapasztalja, hogy nem érte, hanem a pártérdekeket kiszolgálva. Dávid Ibolya elnök asszony hangsúlyozta: az MDF érdeke azt kívánja, hogy a jobboldal győzzön. Mi „polgárok” ellenben azt szeretnénk, ha végre már az ország és a benne élők érdeke kerülne előtérbe! Meg kellene tanulni a példaként sokat emlegetett Nyugattól, hogy a kettőt össze kell hangolni, s a dolgozó emberek érdekeit kell képviselni elsősorban.

Már elkezdődött a képviselők harca az EU-s helyekért. Érdeklődve hallgattam dr. Surján László okfejtését, hogy milyen alkotmányos problémát fog okozni neki, ha elfogadják a törvényt, miszerint nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és EU-képviselő is. Tisztelt Képviselő Úr! Nekem is aggályaim vannak a két tisztséggel kapcsolatban. Ön elfelejtette tájékoztatni választóit arról a tényről (amit már a parlamenti választások előtt tudott), hogy az EU-ba való belépés után külföldön kívánja folytatni politikai karrierjét. Ekkor ugyanis nem biztos, hogy ilyen sokan magára szavaztak volna! A magam részéről nehezen tudom elképzelni, hogy Brüsszelből hogyan tudja majd eredményesen képviselni az ország egyik szegény megyéjének választókörzetét?

Vajon akkor is ilyen lenne a magyar politikai kultúra, ha állami támogatás helyett a párttagok és a szimpatizánsok tartanák el a pártokat? Szeretném emlékeztetni Önöket arra, hogy az ország most itt tart, annak nem kizárólag az aktuális kormányzó párt az oka! Tudomásom szerint 1990-től minden parlamenti párt megfordult az ország élén, részt vett a törvényhozásban, kitöltve a négy évét. Vajon nem közös az Önök felelőssége? Át kellene venni a Nyugaton bevált gyakorlatot, hogy az alapokat kell megerősíteni, a jó dolgokat átvenni és erre építeni! Ha ezt nem fogjuk megtanulni, soha nem fogjuk utolérni Európát.

Sturmann Béla, MSZDP Nógrád megyei elnök
 


A cikk kapcsán a következő levelet küldtem a szerkesztőségbe:

Kopka Miklós
Főszerkesztő úrnak
Nógrád Megyei Hírlap

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Érdeklődéssel olvastam február 19-én a lapjukban megjelent “Újra vagyunk valakik” című írást, amelyet Sturmann Béla, az MSZDP Nógrád megyei elnöke jegyzett. Mivel ebben az elnök úr megszólított, kérem, hogy az alábbi, azonos terjedelmű választ lapjukban megjelentetni szíveskedjék.

Köszönti:

 

Dr. Surján László

Válasz Sturmann Bélának

Sturmann Béla írásában van néhány apró pontatlanság. Májusban például nem lesz “népszavazás”, majd júniusban választáson döntünk arról, hogy melyik párt jelöltjeiben bízunk jobban.

“A kampányban a pártok képviselői dicsérik magukat, pártjukat.” – írja az elnök úr. Rosszul teszi az a párt, amelyik az öndícséret illatával bosszantja az embereket. Halljuk néha, hogy milyen jó élünk, de a miniszterelnök úr is elismerte: ezt nem érzik sem a munkavállalók, sem a nyugdíjasok.

Számomra nem okoz problémát, ha ideiglenesen sem lehetek egy időben magyar és európai képviselő. Ha lesz törvény, majd tisztázza a helyzetet. 2002-ben még nem tudhattam, hogy 2004-ben Európai Uniós képviselő lehetek. A belépés dátuma sem volt világos, nemhogy az én jelöltségem. Nem áll egyébként, hogy ennek ismeretében kevesebben szavaztak volna rám. Néhány politikai ellenfelem ugyanis már terjesztette, hogy nem érdemes rám szavazni, mivel európai feladatokat fogok vállalni. E jóslások inkább hozták, mint vitték a szavazatokat: a nógrádiaknak előny, ha nemcsak a budapesti, hanem a brüsszeli parlamentben is van, aki ismeri gondjaikat és egyengeti a felemelkedés útját.

Essék szó a pártok támogatásáról is. Ez ma a szavazók döntésén múlik, a támogatás az elnyert szavazatok számától függ. Lehet, hogy van jobb megoldás, de helytelenítem, ha a “szimpatozánsok” azaz tehetős emberek a pénzükért politikai befolyásra tesznek szert. A milliárdos vállalkozók és bankárok szerencsére nem a mi Szövetségünk körül zsonganak, és nem a mi programjainkat befolyásolják.

Egyetértek azzal, hogy “át kellene venni a Nyugaton bevált gyakorlatot, hogy az alapokat kell megerősíteni, a jó dolgokat átvenni és erre építeni!” Ezért fájlalom a lakástámogatások rendszerének felforgatását, a megkurtított Széchényi tervet, a gazdák támogatásának leállítását, a diákhitel feltételeinek romlását, a vállalkozók terheinek növelését, tehát mindazt, amivel kapcsolatban a mai vezetés az előző kormányban megkezdettek folytatását ígérte. Így valóban, soha nem fogjuk utolérni Európát.

Surján László dr.
a KDNP alelnöke

Vissza a kezdőlapra