2004. március 24. szerda 00:06

 

Közeleg a nyugdíjrendszer összeomlása

 

Laurence Kotlikoff, a Boston University közgazdász professzora szerint nem kizárt, hogy a csökkenő számú fiatal fellázad a jövőben az idősek eltartása ellen.

 

A fejlett világ lakossága folyamatosan öregszik. A következő három évtized alatt a nyugdíjas korosztály létszáma az USÁ-ban, Európában és Japánban várhatóan megduplázódik, miközben az ő egészségügyi ellátásukat és javadalmazásukat finanszírozó aktív korosztály csak 10 százalékkal fog növekedni.

A fejlett országok népességének életkora minden korábbinál jobban kitolódik. A folyamatot a professzor azzal szemléltette a BBC Online-nak adott interjújában, hogy 2030-ban az Egyesült Államok összlakossága idősebb lesz, mint ma a nyugdíjasok tömegét vonzó Florida állam. Az USA ezzel együtt is fiatal lesz a rohamosan elöregedő Európához, illetve Japánhoz képest.

A jövő legjelentősebb demográfiai folyamatának szinte beláthatatlanok a gazdasági hatásai: a mai szinthez képest csaknem elképzelhetetlen magasra kell majd az adókat emelni, hogy fedezni lehessen a szociális kiadásokat. Radikális költségcsökkentő programokra lenne szükség a folyamat lefékezésére.

A kötelező nyugdíjpénztár-rendszerek lényegesen hatékonyabb működésére, a magasabb jövedelműeknek a szociális költségekhez való nagyobb mértékű hozzájárulására lenne szükség. Csak mindezek a lépések menthetik meg a fejlett világot, nehogy Argentinához hasonló összeomlás következzen be, jelzi Kotlikoff. Az is előfordulhat, hogy a fiatalabb nemzedék egyszerűen megtagadja az idősek, a mai baby-boom nemzedék eltartását, derül ki a BBC Online cikkéből.

(Menedzsment Fórum)

vissza Vissza a kezdőlapra