2004. január 18. vasárnap 21:35

 

Segítsünk az ötletszegény Draskovicsnak

 

 

A még ki sem nevezett vadonásúj pénzügyérünk ötlete: súgjunk neki, hol kellene kevesebbet költeni. Nem állunk elő a nyilvánvalókkal: a bankárokra kivetett extra adó ötletével, vagy avval, hogy a kormány a lemondásával tudná a legtöbb pénzt megtakarítani.

 

Ám azon csodálkozom, hogy a franciás műveltségéről híres MP nem látta el önmagát és a kis Drazsét már kipróbált javaslatokkal. Franciaország sincs jó helyzetben, az Európai Bizottság a napokban kezdi meg a luxemburgi bíróság elé vinni a pénzügyi fegyelem lazításának kényes ügyét.

 

Lényeg tehát, hogy Párizsnak is pénz kell. Honnan vegye? A cigaretta árának 80 százaléka már adó. A benzin adótartalmát 3,5 százalékkal megemelték, de az autósok kapnak egy benzinfogyasztás csökkentő hatást is. Elkezdték a gyorshajtók lefényképezését és szinte automatikus büntetését. Mindössze negyvenöt masina állt munkába, de két hónap alatt 160000 büntetést küldtek ki és ebből 15 millió euró volt a bevétel. A legkisebb büntetés 90 euró azaz mintegy 23 ezer forint. A jövőben 2000 készülék vigyázza majd a forgalmat. A közlekedés biztonsága érdekében tett erőfeszítések miatt 26 százalékkal kevesebben haltak meg az utakon, s azt gondolom, ez az igazi haszon, nem a beszedett összeg. A javaslatot önzetlenül adjuk tovább, mert azt is olvastuk, hogy a száguldás megfékezésére tett intézkedéseket az emberek 82 százaléka helyesli. Ez nem mondható el a magyar kormány csomag küldő szolgálatáról.

 

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra