2004. február 28. szombat 23:04

 

Orbán Viktor az agrármegállapodásról

A kormány és a demonstráló termelők közötti megállapodás nem oldotta meg a mezőgazdaság problémáit, nem oszlatta el azt a bizonytalanságot, ami az ágazatban fellelhető - mondta Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen.

A gazdák "óriási sikert értek el, ugyanakkor nem érezzük, úgy, hogy megoldottuk volna a problémáinkat" - hangsúlyozta a volt miniszterelnök a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezet Szövetségének (MAGOSZ) országos tisztújító küldöttgyűlésén.

A Fidesz elnöke, számba véve, mit oldott meg a megállapodás és mit nem, leszögezte, hogy a gazdáknak minden oka megvan a büszkeségre.

"Ilyen példásan szervezett, (...) fegyelmezett, összetartó, árulás, kihátrálás nélküli megmozdulás (...), amely belül maradt az alkotmányosság keretein, mégis elég nyomatékot adott az Önök igényeinek (...), 1999 óta egész Magyarországon nem volt" - közölte.

Elmondta: jóleső érzéssel figyelte, hogy az ágazaton belül a különböző történelmi múlttal, érdekekkel bíró csoportok közösen tudtak fellépni a mezőgazdaság nagy általános ügyei érdekében.

Az elért eredményt példanélkülinek nevezte, "különösen ilyen összetételű kormányzat esetén, amelynek nem erőssége a belátás, a megértés, a történelem által letaposott országok iránti szolidaritás". Megjegyezte: soha nem volt példa arra, hogy az ilyen fellépések eredményt értek volna el.

Orbán Viktor arról szólva, hogy mit nem oldott meg a megállapodás, leszögezte: az eredmények csak fájdalomcsillapító injekciót jelentenek.

Ez a megállapodás nem az, amely a magyar mezőgazdaság és gazdavilág következő 15-20 évének biztonságát garantálja - mondta.

Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy bár nagy dolog elérni egy megállapodást, de mégis könnyebben megy, mint annak sorsát nyomon követni, betartását ellenőrizni. Ehhez felajánlotta a polgári oldal parlamenti képviselőinek segítségét a gazdáknak.

Az ellenzéki politikust közlése szerint meglepte, hogy a megállapodásban angol szavak, pénzügyi és bankárokhoz illő szakkifejezések is szerepelnek. Hangoztatta: a jövőben hasonló megállapodásoknál arra kell törekedni, hogy azok szövegét mindenki megértse.

Orbán Viktor előadását követően az újságíróknak azt mondta, hogy a küldöttgyűlésen nem volt szándékában kritizálni a megállapodást, az agrárdemonstrációt pedig történelmi tettnek nevezte.

"Ezt a megállapodást rendkívüli nagy eseménynek és sikernek tartom, (...) de ne higgyük azt, hogy ez az a megállapodás, amelyre mindannyian várunk, s ami reményeink szerint előbb-utóbb majd megszületik" - mondta.

Szavai szerint annak a megállapodásnak majd arról kell szólnia, hogyan lesz a magyar mezőgazdaságból az EU-ban versenyképes, az ágazatból élőknek pedig kiegyensúlyozott, biztonságos életet nyújtó terület.

A mostani megállapodás nem erről szól, de fontos, nélküle "valószínűleg a csatlakozást követő első félévben több 10 ezer ember ment volna csődbe, több 10 ezer család jutott volna koldusbotra" - mondta Orbán Viktor.

mtv

vissza Vissza a kezdőlapra