2004. március 30. kedd 21:22

 

Orbán: jogfosztás előtt áll a kárpátaljai magyarság

 

Ukrajna stratégiai együttműködésre törekszik az Unióval, ezért elvárható, hogy olyan törvényeket alkosson, melyek lehetővé teszik, hogy a területén élő kisebbségeknek legyen parlamenti képviselete. A jelen helyzetben a magyarok jogfosztás előtt állnak, mert az ukrán választójogi törvény módosításával elveszthetik parlamenti képviseletüket - mondta Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Kovács Miklóssal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével.

 

Orbán Viktor kijelentette, hogy mindez nem fér össze az európai kultúrával, ezért a Fidesz azt javasolja a magyar kormányzatnak, hogy tárgyaljunk Ukrajnával arról, hogy nem lehetne-e olyan kiegészítő szabályokat hozzáfűzni a készülő törvényhez, amely nem vesz el jogot az ott élő kisebbségektől.

Mint mondta, a magyar kormánynak haladéktanul lépéseket kell tennie, ha azt szeretné, hogy a kárpátaljai magyaroknak továbbra is legyen képviselete az ukrán parlamentben.

Orbán Viktor és Kovács Miklós megbeszélésén szó esett a gyermekek után járó támogatás kérdéséről is. A kifizetésekről szólva a Fidesz elnöke elmondta, hogy a hivatalban lévő magyar miniszterelnökkel való találkozásán ígéretet kapott arra, hogy a 2003-as évre járó oktatási-nevelési támogatást a magyar kormány haladéktalanul folyósítja, de ez mind a mai napig nem történt meg.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy alig néhány hét választ el bennünket a csatlakozástól, és lassan egy esztendeje annak, hogy Magyar Állandó Értekezlet, mely a Kárpát-medencei magyarság közös ügyeinek megvitatására hivatott, nem ült össze, és nem foglalkozott azzal a jelentős történelmi körülménnyel, hogy május elseje után megváltozik a magyar nemzetrészek közötti kapcsolattartás lehetősége. Ezért közösen szorgalmazzuk, hogy a MÁÉRT is minél hamarabb üljön össze, lehetőleg még az uniós csatlakozás előtt - tette hozzá a Szövetség elnöke.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a Fidesz-frakció ezeket a kérdéseket folyamatosan napirenden tartja Parlamentben és a külügyi bizottságban is. Hozzátette: a miniszterelnöki ígéretet nem kell napirenden tartani, csak meg kell várni, hogy az beteljesedjék.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke elmondta, hogy a mostani választójogi rendszer sem tökéletes, de a módosítások után el fog tűnni a kárpátaljai magyar kisebbség parlamenti képviselete. Ez egyértelmű visszalépés, és természetes lenne az, hogy egy ilyen esetben a magyar külügy a megfelelő módon járjon el a határon túli magyarok érdekében - tette hozzá.

Mint mondta, a családtámogatási rendszerben azért vannak problémák, mert a támogatások elosztásának feladatát elvették a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetségtől, és azóta botrányok sorozatának tanúi a kárpátaljai magyarok. Kovács Miklós kijelentette, hogy illő lenne már kifizetni ezeket a támogatásokat, amit egyébként a kedvezménytörvény is kötelezővé tesz a magyar kormány számára.

MNO

vissza Vissza a kezdőlapra