2004. március 29. hétfő 21:48

 

A Fidesz aláírásgyűjtésének nincs akadálya - A FIB tévedett

 

A Fidesz aláírásgyűjtésének nincsenek adatvédelmi aggályai, a párt a törvényi előírásnak eleget téve hétfőn bejelentkezett kezdeményezésével az adatvédelmi nyilvántartásba - közölte Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. A költségvetés megváltoztatása érdekében nemzeti aláírásgyűjtő akcióra hívta fel híveit Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt első szövetségi gyűlésén, szombaton. Nyakó István MSZP-szóvivő "átverésnek" nevezte az akciót.


 A Fiatal Baloldal szerint a Fidesz a jogszabályokat kijátszva alternatív választói névjegyzék összeállítására törekszik.

 

"Az aláírásgyűjtés elindítása nem jogellenes" - jelentette ki hétfőn a célhoz kötött adatkezelést vizsgáló Péterfalvi Attila. Mint hozzátette, az aláírásgyűjtés nyilvántartásba vétele rendben volt, a Fidesz mint adatkezelő bejelentkezett. Az ombudsman emlékeztetett arra, hogy már tavaly jelezte: az aláírásgyűjtés olyan adatkezelés, amelyet az adatkezelő e tevékenység megkezdése előtt köteles bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba. Indoklása szerint ez egy önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelés. Az információs önrendelkezési jog lényege az - fejtette ki az országgyűlési biztos -, hogy az érintett hozzájárulásának tájékozott beleegyezésen kell alapulnia, vagyis el kell tudnia dönteni, hozzájárul-e az adatkezeléshez. Ha a bejelentkezéskor jogellenességet tételeznénk fel, felszólítanánk az adatkezelőt a további pontosításra - bár az adatvédelmi törvény nem ismer hiánypótlást - és jeleznénk neki a gondokat - mondta Péterfalvi Attila. "Ez esetben azonban nem merültek fel ilyen problémák, a bejelentkezésből nem állapítottunk meg olyan adatkezelést, amely kizárná a nyilvántartásba vételt" - közölte.

 

Az ombudsman elmondta, hogy a Fidesz - mint jelezte - nevet, lakcímet, telefonszámot és e-mail címet kér az aláírásgyűjtéskor. Ez a pártnak nyilván lehetőséget ad a folyamatos kapcsolattartásra, például különböző dokumentumok küldésére, de ilyen jellegű szimpatizáns-listát más pártok is készíthetnek, és az adatvédelmi nyilvántartásban van is ilyen bejelentés - mondta. Péterfalvi Attila kifejtette: információs önrendelkezési jogát gyakorolva bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy különböző pártoktól tájékoztató anyagokat kapjon.

 

forrás: fidesz.hu

vissza Vissza a kezdőlapra