2004. január 07. szerda 21:57

 

Hiánybetegség

 

László Csaba pénzügyminiszter távozott posztjáról

 

László Csaba pénzügyminiszter távozik posztjáról, Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz az utódja - értesült szerdán az MTI kormányzati forrásokból. Kovács László, a Magyar Szocialista Párt elnöke, külügyminiszter a kormány szerdai ülését követően a lépés indokaként az államháztartás hiányának a tervezettnél magasabb szintjét jelölte meg, kijelentve, hogy az államháztartási hiány az önkormányzatokkal együtt megközelítheti a 6 százalékot. Ez lényegesen nagyobb, mint amit az elemzők vártak.

 

A László Csaba pénzügyminiszter távozásáról fél kettőkor megjelent hírre az euró 265 forintig erősödött a dél körül jegyzett 262,10/30 forintról. A forint 6,15 százalékra süllyedt a déli 7,14, és a keddi 7,74 százalékról. A piacon egyelőre ideges kereskedés folyik, nem tudni, hol lesz az euró jegyzésének mélypontja - mondják a kereskedők.

 

Ez azonban csak múlékony dolog.

 

A fő kérdés most az, mit változtat az ország helyzetén a személycsere. Szerintem semmit. Draskovics talán még közelebb van Medgyessyhez, mint László, de ez nem érdemi eltérés. Igaz új műsorhoz új férfi kell - de sem új műsorról nem szól a fáma, sem a férfi nem új. Draskovics kinevezésével a Medgyessy klán pozíciói kissé javulnak. Jól emlékszünk még, hogy az MSZP frakció egyszer már megakadályozta, hogy Draskovics kormánytag legyen, s a párt balszárnyának vezérét, Kiss Pétert juttatta a kancellária miniszteri székbe.

 

Két alkérdés is van.

 

Surján László

 

vissza Vissza a kezdőlapra