2004. január 05. hétfő 23:13

Sánta kutya

A Magyar Nemzet közleménye

 

 

Gál J. Zoltán kormányszóvivő, MSZP-s országgyűlési képviselő az MTI-n keresztül nyilatkozatot adott ki, amelyben a Magyar Nemzetnek az ő kedvezményes lakáshiteléről szóló adatait hazugságnak minősítette. Közleményében - megerősítve a szóban forgó lakás megvásárlásának tényét - azt állítja, hogy lapunk újságírójának kérdésére vasárnap délután "tisztán és világosan" elmondta, hogy nincs lakáshitele.

A Magyar Nemzetben "Gál J. Zoltán még időben vásárolt?" címmel, "A szóvivő cáfolja, ám egy szerződés tanúsága szerint kedvezményes lakáshitelt vett fel" alcímmel megjelent cikkünkben fakszimile közzétettük a földhivatalban is fellelhető adásvételi szerződést. (Az általunk ismertetett szerződést a földhivatalhoz decemberben nyújtották be, amit a tulajdoni lapon szereplő széljegy is bizonyít.)

A szerződés 3.2.2 pontja a következőképpen rendelkezik: "A Vevő kijelenti, hogy az Ingatlan fennmaradó vételárát, azaz 15.000.000 forintot, azaz tizenötmillió forintot a HVB Jelzálogbank Rt., mint a Vevő lakásvásárlását finanszírozó bank fog átutalni, a Market Rt. fenti bankszámlájára a Vevő által igényelt (tehát nem igényelendő - L.G.) kedvezményes hitel címén, legkésőbb a hitelfolyósítás feltételeinek teljesülését követő 5 banki munkanapon belül."

Az újságírás szakmai és etikai szabályait követve a Magyar Nemzet munkatársa a lakásvásárlás körülményeinek részletes megismerése érdekében megkereste a kormányszóvivőt. Gál J. Zoltán válaszai megtalálhatók az említett cikkben. "Gál J. Zoltán a Magyar Nemzet megkeresésére leszögezte: nincs kedvezményes lakáshitele. Arra a felvetésünkre, hogy akkor miképpen tartalmaz az általa aláírt, ügyvéd által is szignált szerződés az állításával ellentétes információkat, már nem volt hajlandó válaszolni. - Majd meglátom, hogy milyen dokumentumokkal rendelkezik a Magyar Nemzet, és ennek megfelelően teszem meg esetleges jogi lépésemet - tette hozzá. (...) Gál J. további kérdéseinkre megtagadta a válaszadást, így nem tudtuk meg, hogy időközben módosították, érvénytelenítették a szerződést, vagy sem."

A Fővárosi Kerületek Földhivatalánál az ismertetett szerződést esetlegesen módosító újabb szerződést igazoló széljegyet nem jegyeztek be ma délutánig. Következésképpen a rendelkezésünkre álló friss dokumentumok nem támasztják alá azt a kormányszóvivői kijelentést, mely szerint lapunk hazudott volna.

Liszkay Gábor
főszerkesztő

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra