2004. február 27. péntek 22:09

 

Nyilvános bocsánatkérést várnak Gyurcsánytól

 

Gyurcsány Ferenc sportminiszternek bocsánatot kell kérnie a vallásos emberektől a közelmúltban tett nyilatkozata miatt – mondta Rátkai Balázs, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének titkára. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerint néhány kormánytag részéről olyan megnyilvánulás tapasztalható, amely az egyházellenes erőket bátorítja.

 

Felháborodást váltott ki a vallásos emberek körében Gyurcsány Ferencnek az a nyilatkozata, miszerint „sokan úgy gondolják, hogy Mária országa vagyunk, mi viszont azt tapasztaljuk, hogy Mária levette a kezét az országról, és csak magunkra maradtunk”. A kijelentés miatt tegnap Rátkai Balázs, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének főtitkára felszólította a minisztert, hogy nagy nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a katolikus hívőktől. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke hozzátette: az MSZP-s politikus hitükben és a legszentebb érzéseikben sértette meg a vallásos embereket.

Szigetvári Viktor, a sporttárca sajtófőnöke a Kossuth rádióban elmondta: a miniszter telefonon már elnézést kért Veres András püspöktől, a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia titkárától. Nem felelt arra a kérdésre, hogy mindezt hajlandó lenne-e a nagy nyilvánosság előtt is megtenni.

Semjén Zsolt kitért arra is, hogy szerinte az alkotmánnyal ellentétesen avatkozott az ügybe Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Magyar Bálint oktatási miniszter, amikor arra akarták kényszeríteni a Károli Gáspár Református Egyetemet: vegye vissza a homoszexualitásának nyílt vállalása miatt elbocsátott ötödéves teológiai hallgatóját. Mint fogalmazott: azt próbálják most az egyházra kényszeríteni, hogy lelkésszé szenteljen egy olyan fiatalt, aki nyíltan hirdeti, hogy nem vállalja az egyház erkölcsteológiai előírásait.

 

vissza Vissza a kezdőlapra