2004. január 19. hétfő 17:40

 

Semjén Zsolt KDNP-elnök közleménye

 

 

A demokratikus intézmények függetlensége, az igazságszolgáltatás pártatlanságának megőrzése érdekében határozottan felszólítjuk Lévai Katalin miniszter asszonyt, hogy tartózkodjon a bíróság befolyásolásától. A folyamatban lévő, magát homoszexuálisnak valló hallgató által indított per kizárólag a bíróság és az adott egyház ügye.

Az elhíresült dávodi ügyben ugyanígy járt el az ombudsman és az akkori és mostani egészségügyi miniszter, Kökény Mihály. Ugyanígy manipulálta a tényállást, és a jogerős felmentő ítélet után mégsem kért bocsánatot a meghurcolt egyházi személytől. A miniszter asszony eljárása nemcsak a bíróság, de az adott egyházi szervezet függetlenségét is sérti, és nyilatkozatával tudatosan félrevezeti a közvéleményt. Elhallgatja ugyanis, hogy az illető amikor - az egyházi megítélés szerint - bűnös hajlamát feltárta, nem volt hajlandó olyan nyilatkozatot tenni, hogy egyházi állást nem kíván betölteni.

A demokratikus intézményrendszer akkor működőképes, ha hatáskörét a végrehajtó hatalom a jogszabályi rendelkezések szerint gyakorolja.

Ezért egy jogállamban a miniszter asszonynak egy konkrét bírósági ügybe való beavatkozása megengedhetetlen és az európai normákkal ellentétes.

 

Budapest 2004. január 18.

 

Dr. Semjén Zsolt KDNP-elnök

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra