2004. március 24. szerda 20:28

 

Szájer József: a kormány csak szavakban hirdet megegyezést

 

A kormány ismét csak szavakban hirdet nemzeti megegyezést európai ügyekben, a valóságban azonban ezzel ellentétesen cselekszik - mondta Szájer József.

 

A kormány olyan törvényjavaslatot nyújt be, amellyel el akarja kerülni, hogy a magyar parlament ellenőrizhesse az unió miniszteri tanácsában zajló nemzeti érdekképviseletet - közölte az ellenzéki képviselő.

 

Szájer József arra reagált, hogy a kabinet elfogadta az Országgyűlés és a kormány európai uniós ügyekben történő együttműködéséről szóló előterjesztést és a törvényjavaslatot rövidesen benyújtja a parlamentnek. "A Fidesz meggyőződése szerint a nemzeti érdekek közös képviseletéhez együttműködésre van szükség mind az európai parlamenti magyar képviselők között, mind pedig a képviselők és a miniszterek tanácsának kormánydelegáltjai között" - jelentette ki a politikus.

 

Szájer József szerint Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára valótlanul állította, hogy február elején a pártok uniós ügyben egyeztettek volna. Mint mondta, december eleje óta a pártok nem egyeztettek arról a törvényről, amely a kormány unióval kapcsolatos parlamenti ellenőrzését célozza.

 

Súlyos valótlanságnak ítélte az államtitkár azon megállapítását, hogy nevetségessé tette volna az országot, ha a törvényjavaslatba az európai bankba történő jelölésnél a parlamentnek döntési jogkört biztosítanak. Közölte, az osztrák alkotmányban is szerepel ez az előírás. "Vagy Ausztria is nevetségessé válik a világ előtt, vagy a magyar kormány lepleződik le" - tette hozzá Szájer József.

 

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra