2004. január 22. csütörtök 23:23

 

Szemkeő Judit: a polgári köröket a közös szellemiség irányítja

 

A polgári köröket közös szellemiség irányítja, amelyet Orbán Viktor képvisel, tagjai nem pártban akarnak politizálni, hanem közösséget akarnak formálni - mondta Szemkeő Judit.. A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör szóvivője elmondta: "amikor a polgári körökre a felhívás történt, akkor nagyon sokan eszméltek arra, hogy valóban közösséget kell formálnunk. Pártban nem akarunk politizálni, de mivel egyetértünk azokkal a nézetekkel, amelyeket itt a választások során Orbán Viktortól hallottunk, ezért ezen nézetekhez kapcsolódóan közösségeket hozunk létre"

 

Ezeket a közösségeket nem megszervezni kellett, hanem információval kell ellátni. Ezt a feladatot tölti be a Demokrácia Központ, ahonnan nem "utasításokat", hanem tájékoztatást kapnak, többek között egymásról.

 

Akik nem e szellemiség szerint működnek és mégis polgári körnek vallják magukat azok "nem veszik tudomásul azt, hogy mit mond nekik bárki (...), ők nem azért csatlakoznak, hogy csatlakozzanak, hanem azért, hogy pukkasszanak, vagy pedig pont az ellenkező szellemiséget képviseljék".

 

Szemkeő Judit szerint, hogyha valakik a polgári eszmekörrel ellentétesen cselekednek, mint ahogy azok tették, akik egy zászlót égettek el, "egyszerűen képtelenség, hogy ők polgári körösöknek nevezhetők legyenek".

 

A Tilos Rádió épülete előtti zászlóégetés kapcsán kifejtette: Orbán Viktor elhatárolta magát ettől a cselekménytől, ami azt jelentette, hogy semmi köze hozzá. "Ha a gyerekemhez az utcán odacsapódik valaki, akivel egy darabig közösen sétál, és az nekirohan egy néninek és fölborítja, természetesen rászólok a gyerekre, de mit tehetnék még? A saját anyjának kell vele foglalkoznia" - fogalmazott. "Azokat az embereket, akik nem polgárhoz méltóan viselkednek az utcán, annak kell visszahívnia, aki odaküldte őket, de ez a valaki nem Orbán Viktor"

 

Szemkeő Judit beszélt arról: a polgári eszmekörről gondolkodók, írók véleményében közös, hogy "polgár az, aki magáért és másokért felelősséget vállal", aki foglalkozik annak a közösségnek a problémáival, amelyhez tartozik, vagyis felelősségteljesen él.

Ha ezt vesszük alapul, "tényleg nagyon nagy butaság jobb- és baloldalról beszélni, az életformát jelent, amelyben nagyon sok ember osztozik. Azok nem osztoznak, akiknek gondolkodásában a jogok és kötelességek nincsenek összhangban"- mutatott rá a szóvivő.

Hangsúlyozta: többször is részt vett például egy baloldali kör által szervezett beszélgetésen, ahol polgári körök szervezőivel "együtt gondolkodtak" a közös értékeken, a közös fellépések lehetőségén. Volt is egy droggal kapcsolatos akciójuk, melyet közösen írtak alá - fűzte hozzá.

Szemkeő Judit kitért arra: Magyarországon 1948 után évtizedeken keresztül útját állták minden társadalmi szerveződésnek, amely nem az állampárt mögötti szerveződés volt, sőt, akár börtönbüntetéssel is sújtottak sokakat.

Szavai szerint "a társadalom polgári szövetét, amely közösségeket hozott létre, szétverték. A választásokkor megtapasztaltuk, hogy ez a szövet nem állt helyre, nincs elég egyesület, az emberek alig beszélnek egymással". Ezért van szükség arra, hogy "a polgárok megszervezzék önmagukat", mint azt már Karl Marx kortársai közül többen is felismerték és leírták.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra