2004. március 29. hétfő 22:58

 

Szlovákiában már megkapták a gazdák az agrártámogatást - És mi a helyzet nálunk?

 

A szlovák gazdák már megkapták az agrártámogatás nemzeti részét, több mint egy hónappal a határidő lejárta előtt. Az új, EU-konform kifizető ügynökséget 18 hónap alatt állította fel az ottani tárca. Brüsszeli értékelés szerint a magyar intézményrendszer félkész állapotban van, és a nemzeti támogatások kifizetése döcögve halad.

 

 

Kizárólag a minden tekintetben felkészült kifizető ügynökségek kezdhetik meg tevékenységüket május elsején a csatlakozó országokban. Az uniós feltételeket nem teljesítő intézményrendszer nem csak a közösségi támogatások kifizetésére, hanem a kérelmek fogadására sem jogosult. Az agrártámogatások ügynöksége Szlovákiában február 10-én fogadta be a nemzeti támogatásra irányuló első kérelmeket, és március 22-én már a gazdák számláin voltak a pénzek. A szomszédos ország szakminisztere elmondta: a Magyar Koalíció Pártja 2002. őszén vette át a tárcát, a minisztériumban attól kezdve mindent az uniós felkészülésnek rendeltek alá.

Simon Zsolt földművelésügyi miniszter, Szlovákia: Az Európai Uniós agrárpiaci szabályozás nem egy évre szól. Szlovákiában minden évben változtak a támogatási alapelvek, nagyságok, nem volt ez az ágazat igazán kiszámítható. Viszont a közös mezőgazdasági piac és a közös mezőgazdasági szabályozási rendszer az Európai Unión belül a gazdáknak egy jobban kiszámítható környezetet fog teremteni, fogják tudni, hogy mi lesz az, amit még két-három év múlva is fognak támogatni.

A szlovákiai támogatási rendszerben alapvető változást jelentett, amikor az MKP átvette az agrártárca irányítását. Simon Zsolt emlékeztetett: idén az első negyedévre 1650 koronát kaptak a termelők a tavalyi egész évi 700 koronával szemben. A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: a pénzt akkor kapták kézhez a termelők, amikor arra a legnagyobb szükségük volt a következő évi termés megalapozása érdekében. A szlovák gazdák arra is ígéretet kaptak, hogy már májusban az uniós támogatást is megkapják. A szlovák példáról megkérdeztük a magyar szakminisztériumot is. A sajtóosztály annyit válaszoltak, hogy nem kívánják a két országot összehasonlítani, szerintük idehaza idézzük: "gőzerővel tart a felkészülés."

 

***

 

A magyar mezőgazdaság támogatottsági szintje 2010-ben éri el a mostani EU-tagországokét - közölte a szakminiszter. Németh Imre szerint idén a magyar mezőgazdaság uniós forrásból 303 millió eurót kaphat támogatásként. Ez nagyjából 75 milliárd forintot jelent az ágazatnak.

 

Forrás: hírTV

vissza Vissza a kezdőlapra