2004. január 15. csütörtök 13:06

TÁGULÓ LÁTÓHATÁR

Kitekintő - betekintő

  

Az ember élete koncentrikus körökben zajlik. A személy a családban teljesedik ki, a családokat a település, azt pedig rendre a megye, a régió, az ország veszi körül. E körök jelzik látóhatárunkat. beszélhetünk még az egész Földre kitekintő gondolkodásról is, bár ez csak kevesek sajátja. Az Európai Unióba belépő Magyarországnak hozzá kell szoknia, hogy a nemzeti méretű (amely nálunk nem is azonos az ország-mérettel) és az egész Földre vonatkozó gondolkodás közé be kell iktatni az európai látóhatárt. Ezért a Magyar-Hon-Lap TÁGULÓ LÁTÓHATÁR címmel sorozatot indít. Ebben a sorozatban az Európai Unióval valamiképp kapcsolatos hírek, információk jelennek meg.

 

Január elején több európai fővárosból jelentették a sajtóügynökségek, hogy az Unió területén működő kommunista és szocialista pártok Európai Bal néven egy pártszerűen működő szervezetet fognak létre hozni, és ennek nevében indulnak majd a júniusi választásokon. A magyarországi Munkáspárt bevonásáról nincsenek információink.

 

Az Európai Bizottság elnökének, Romano Prodi úrnak a közeljövőben nyilatkoznia kell, hogy elfogadja-e az olaszországi Olajfa párszövetség listavezetői posztját. Prodi elnök urat sok jogos kritika érte, hogy jelenlegi elnöki megbízatása nem egyeztethető össze pártpolitikai kampánytevékenységgel.

 

Egyre több szó esik Romano Prodi utódlásáról. A szocialisták természetesnek veszik, hogy a következő elnök is köreikből kerül ki. E kívánságukat nehéz mivel indokolni: a 25 tagállamban 11 kereszténydemokrata, és csak 9 szocialista miniszterelnök lesz. Az Európai Néppárt azt javasolja, hogy az új elnök kiválasztásánál az Európai Választásokon kialakult erőviszonyokat vegyék figyelembe. Hans-Gert Pöttering néppárti frakcióvezető szerint személyekről a választás eredményének ismerete nélkül nem érdemes találgatni.

 

A török kérdés a német EU választási küzdelem egyik fontos témája lehet. legalábbis a szocialisták félnek ettől és a CDU esetleges ez irányú kezdeményezését eleve olcsó népszerűség hajhászásnak bélyegezték.

 

vissza Vissza a kezdőlapra