2004. január 15. csütörtök 13:01

TÁGULÓ LÁTÓHATÁR

Kitekintő - betekintő

Az ember élete koncentrikus körökben zajlik. A személy a családban teljesedik ki, a családokat a település, azt pedig rendre a megye, a régió, az ország veszi körül. E körök jelzik látóhatárunkat. beszélhetünk még az egész Földre kitekintő gondolkodásról is, bár ez csak kevesek sajátja. Az Európai Unióba belépő Magyarországnak hozzá kell szoknia, hogy a nemzeti méretű (amely nálunk nem is azonos az ország-mérettel) és az egész Földre vonatkozó gondolkodás közé be kell iktatni az európai látóhatárt. Ezért a Magyar-Hon-Lap TÁGULÓ LÁTÓHATÁR címmel sorozatot indít. Ebben a sorozatban az Európai Unióval valamiképp kapcsolatos hírek, információk jelennek meg.

Az osztrák szocialisták csak április 25-e ( az ausztriai elnökválasztás napja) után mutatják be európai listájukat. Érdekesség, hogy a magyar szocialista lista is csak áprilisban lesz ismeretes.

Sajtóhírek szerint Jan Figelnek van a legtöbb esélye arra, hogy Szlovákia első európai biztosa legyen. A kereszténydemokrata politikus volt hazája főtárgyalója. jelenleg az Európai Parlament megfigyelő tagja.

 

Finnországban az európai választásokat esetleg összekötik az ország NATO tagságáról szóló népszavazással. A finnországi svédül beszélő szocialisták pártja (PSE) már megkezdte a kampányt, a többi párt februárban indul meg.

 

Skóciában azt fontolgatják, hogy a választáson részt nem vevő polgárokat törlik a választói névjegyzékből és az illetők öt évig nem foglalhatnak el közhivatalt. Indok a korábbi alacsony részvételi arány: 199-ben csak 24 % ment el szavazni. Ugyanakkor a levélszavazás lehetőségét valószínűleg elvetik, mert az a csalások valószínűségét megnövelné.

 

Svédországban minden pártban vannak az Uniónak elkötelezett hívei és vannak EU-kritikusok is. Ezek azonban csak a svéd Kereszténydemokrata Pártban listáján kaptak esélyt, hogy közülük valaki európai képviselő lehessen. A szélsőjobb és a szocialista EU-kritikusok ezért egy önálló párt megalapításán gondolkodnak.

 

vissza Vissza a kezdőlapra