2004. január 28. szerda 09:04

TÁGULÓ LÁTÓHATÁR

Az ember élete koncentrikus körökben zajlik. A személy a családban teljesedik ki, a családokat a település, azt pedig rendre a megye, a régió, az ország veszi körül. E körök jelzik látóhatárunkat. beszélhetünk még az egész Földre kitekintő gondolkodásról is, bár ez csak kevesek sajátja. Az Európai Unióba belépő Magyarországnak hozzá kell szoknia, hogy a nemzeti méretű (amely nálunk nem is azonos az ország-mérettel) és az egész Földre vonatkozó gondolkodás közé be kell iktatni az európai látóhatárt.

 

Kitekintő - betekintő

Hogyan lesz valakiből EU biztos?

 

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke december elején levélben ismertette az új biztosokkal szemben támasztott elvárásait. Megfelelő politikai súllyal rendelkező és minden szempontból feddhetetlen jelölteket vár. Az természetes, hogy a jelöltek elkötelezettek legyenek az európai integrációs folyamat mellett. Az elnök a Bizottság hitelessége miatt fontosnak tartja, hogy a 10 új biztos közül legalább 3 nő legyen. Nem érthető, hogy mi lesz, ha a "spontán" jelölések után nem akad három hölgy. Netán ekkor visszadobják az összes férfi jelöltet? Kiemelnek néhányat és hölgyet kérnek? Legyen ez a miniszterelnökök dolga. Mi sajnáljuk, hogy nálunk eddig csak férfi neve merült fel, de azt meg egyenesen nehezményezzük, hogy a Kovács László által megígért egyeztetés az ellenzékkel elmaradt. Pedig ha a miniszterelnök valóban javítani akarná a közélet légkörét, ezzel a lépéssel eredményesen is megtehetné.

 

Jelenleg csak a 2004 májusa és október vége közötti időszakról egyeztetnek. A választások után új időszámítás kezdődik, vélhetően új elnökkel. Az új biztosok közül bizonyára többen szeretnék a következő Bizottságban is folytatni a munkát. Ami a testület új tagjainak státuszát illeti, az elnök szerint az új tagok biztosai „teljes szerepet” játszanak majd a kollégium tevékenységében, noha nem kapnak önálló tárcát arra a néhány hónapra, ami még hátravan.

 

Az elnök testületének minden egyes új tagját egy régi biztos mellé rendeli "gyakornoknak". Az új biztosoknak lesz saját kabinetjük, de Prodi egyelőre nem javasolja nekik, hogy teljesen feltöltsék azt. Nehéz idők járnak, takarékoskodni kell.

 

Időpontok: háttértárgyalások vége január 31. A Tanács március 1-ig javasol egy listát. Parlamenti meghallgatás áprilisban. Szavazás a parlamentben: május 3-6 között. Mindezek után a Tanács kinevezheti a tíz új biztost. Októberre pedig ismét 25-öt.

 

vissza Vissza a kezdőlapra