2004. január 15. csütörtök 21:45

 

A Magyar Társasházkezelők Országos Szövetségének nyílt levele

  

 

Nyílt levél a Magyar Köztársaság döntéshozóihoz Mádl Ferenc köztársasági elnöknek Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének Medgyessy Péter miniszterelnöknek Az összes parlamenti párt elnökének és minden parlamenti képviselőnek

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mint köztudott, az ország költségvetési bevételeinek nagy hányadát a lakhatási szektor biztosítja. Ebben a szektorban ma több mint 4.300.000 lakóingatlan található, mely úgy oszlik meg, hogy több mint 2 millió társasházi lakás, néhány százezer szövetkezeti lakás, körülbelül 200 ezer önkormányzati bérlakás és a többi családiházas ingatlan.

A 2004-es gazdasági év úgy indult, hogy január 1-jével a közműdíj-emelések a jelzett infláció mértékénél magasabban, egyes esetekben annak többszörösével realizálódtak. Az új áfatörvény alapján, uniós belépésünkre hivatkozva 3-25 százalékkal emelkedtek a lakhatást terhelő általános forgalmi adók. Ebből kiemelkedik az áram áfájának 13 százalékos emelése, illetve az ingatlankezelési díj áfájának 0-ról 25 százalékra történő emelése.

A piacon nemcsak lakóingatlan kezelése folyik, hanem irodaházak, ipari parkok kezelése is. Az uniós előírás csak arra vonatkozik, hogy az ingatlankezelés, mint szolgáltatás, áfa körbe tartozzon, de a mértékét mindenkor a pénzügyi kormányzat határozza meg. Az ingatlan kezelési díj 25 százalékos áfa-tartalma alapvetően egy visszaigényelhetetlen áfa a társasházak részéről, így az bent marad a költségvetési bevételben. Alapvetően sem szakmai, sem pénzügyi-számviteli indokot nem látunk arra, hogy e tevékenységet a maximum áfával sújtsa a pénzügyi kormányzat, ezzel tovább növelve a lakhatás terheit.

A fentiek alapján azzal a kéréssel fordulunk a döntéshozókhoz, hogy legalább lakóingatlanok kezelési díjának áfa-terheit módosítsák, mégpedig a minimális adókulcs mértékére.

 

Budapest, 2004. január 14.

 

A Magyar Társasházkezelők Országos Szövetsége

Országos Sajtószolgálat

 

vissza Vissza a kezdőlapra