2004. március 23. kedd 23:50

 

Újabb adónem a taxisoknak?

 

Április elsejétől csak az úgynevezett drosztokon szállhatnánk taxiba - legalábbis így határozott egy fővárosi rendelet.

 

A rendelet egyéb furcsaságai ellen is tiltakozik a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Egyre inkább úgy tűnik, hogy csak egy újabb adót akarnak megfizettetni a taxisokkal - mondta Sipeki József, a Taxis Szakmai Kollégium vezetője a közrádiónak. Mint ismeretes, a fővárosi közgyűlés április elsejétől hatályba lépő rendelete szerint a taxisok csak a drosztokon vehetnének fel utasokat, és ezekért az állomáshelyekért évi 17 ezer forint, plusz áfát kellene fizetniük a Drosztkezelő Kht.-nak.

Antal Attila, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Közlekedési Osztályának vezetője szerint ez a rendelet kivitelezhetetlen, hiszen a főváros jelenleg csak 1250 férőhelyet képes biztosítani az 5840 taxis számára. Kifogásolja továbbá, hogy egy héttel a rendelet érvénybe lépése előtt a Drosztkezelő Kht.-nak még mindig nincsen elfogadott, átlátható költségvetése.

Antal Attila furcsállja azt is, hogy még mindig nem tisztázódott, kik végzik majd a drosztok 24 órás ellenőrzését. Mint mondta, a szakmai kollégium több javaslatot is tett a rendelet megváltoztatására, az önkormányzat azonban nem fogadta el azokat, így a tárgyalások megrekedtek. A közlekedési osztály elnöke elmondta: nem kívánják megbontani a rendelet egységét, de a fővárosi önkormányzat március 25-ei közgyűlésén a droszthoz kötött utasfelvétel felfüggesztését kérik majd.

 

vissza Vissza a kezdőlapra