2004. március 18. csütörtök 23:26

 

Változások az utazásban a májusi csatlakozás után

 

Magánszemélyeknél megszűnik majd a vámvizsgálat

 

Májustól "elméletileg" személyi igazolvánnyal is utazhatunk az uniós tagországokba. A Határőrség szóvivője szerint egyelőre biztonságosabb, ha utazásnál ott az útlevél is, mivel előfordulhat, hogy a személyit a távolabbi államok határőrei nem ismerik meg. Orodán Sándor tájékoztatása szerint: májustól a vámvizsgálat is megszűnik a magánszemélyek határátlépésekor.

A Határőrság azt tanácsolja az utazóknak, hogy az uniós csatlakozást követő időszakban, a biztonság kedvéért még vigyék magukkal az útlevelüket is. Bár májustól elméletileg személyi igazolvánnyal is utazhatunk a tagországokba, előfordulhat, hogy az okmányokat a távolabbi államok határőrei nem ismerik meg - tájékoztatta a hírTV-t Orodán Sándor a Határőrség szóvivője. Májustól megszűnik a vámvizsgálat a magánszemélyek határátlépésekor, és bevezetik az egymegállásos okmányellenőrzést. Így az utasokat csak egyszer állítják meg a határon és egyszerre ellenőrzik az útiokmányokat mindkét ország határőrei.


A Határőrség Országos Parancsnoksága szerint néhány adminisztrációval kapcsolatos gyakori kellemetlenség is megszűnik májustól, így az osztrák, szlovén és szlovák határon a magánszemélyeknél már nem lesz vámvizsgálat. A szóvivő hozzátette: a határőrség már elkezdte munkatársait felkészíteni arra, hogy az uniós tagállamok személyi igazolványait felismerjék, mivel a csatlakozás után mintegy 120 különféle személyi igazolvánnyal lesz dolguk.

 

Forrás: HírTV

vissza Vissza a kezdőlapra