2004. március 21. vasárnap 21:59

 

A Víz Világnapja

március 22.

"A víz fontos. Felelős vagy érte."
 

A földi élet alapja a víz – testünk nagy része is abból áll – így egyáltalán nem mindegy, hogyan sáfárkodunk vele. Az igaz, hogy látszólag sok víz van, ám tiszta, az élethez szükséges víz már egyre kevesebb. A világ népességének több mint húsz százaléka küzd ivóvíz-ellátási gondokkal, miközben az egy főre eső vízfelhasználás folyamatosan növekszik: 1900 és 1955 között becslések szerint hatszorosára emelkedett.

A legtöbben úgy vagyunk a vízzel, mint az egészségünkkel. Ameddig korlátlanul és hibátlanul rendelkezésünkre áll, tudomást sem veszünk róla, de ha fogytán van, vagy romlik, azonnal ráébredünk értékeire. Anyagi vagy eszmei áldozatokat hozni érte, csak akkor vagyunk hajlandóak, ha egyszer csak megcsappannak a kimeríthetetlennek hitt források. Reméljük azonban, hogy még időben ébredtünk rá a víz fontosságára! Bízunk benne, hogy vizeink megóvása érdekében hozott intézkedésekkel még nem késtünk el, és még visszaállíthatjuk a természetes vizek egészséges állapotát.

Mi, európai városlakók hajlamosak vagyunk a vízzel könnyelműen bánni, hiszen “a csapból is az folyik”. Kevesen gondolkoznak el azon: vajon honnan folyik és hova? Száz évvel ezelőtt Budapesten még korsóval lehetett meríteni a Dunából az iható vizet- ma azonban már költséges tisztításnak kell alávetni, hogy egészségünket ne károsítsa.

Még kevesebbet törődünk a lefolyóba eresztett szennyvízzel, pedig az sem tűnik el nyomtalanul. Sok helyen minden tisztítás nélkül ömlik a folyókba, veszélyeztetve a bennük élő növény- és állatvilágot. Amit mi tehetünk a vízért, az elsősorban az, hogy mennyit folyatunk ki a csapból, és mennyit engedünk le a lefolyóba. Az sem mindegy, hogy mit visz magával a lakásunkból távozó víz. A tömérdek meggondolatlanul használt vegyszer mérgezi a környezetet.

E problémakör jegyében született a Víz Világnapja, melynek elsődleges jelentősége az, hogy felhívja a figyelmet a víz védelmére. A Víz Világnapját különféle rendezvényekkel, felvilágosító előadásokkal 1993 óta ünnepeljük.

A 2004-es Víz Világnapja a "Víz és katasztrófa" ENSZ jelmondat jegyében telik.

 

Napjainkban már bizton állítható, hogy a vízügyi szakmai kérdésekben kevésbé járatos emberek jelentős része is rendszeresen találkozik a "víz és katasztrófa" gondolatkörrel. Mert a víz, és minden, ami hozzá kapcsolódik, ma már hírértékű történés, ami azt is jelzi, nagyobb a baj annál, hogy szó nélkül elmehessünk mellette.

 

vissza Vissza a kezdőlapra