Megjelent: 2004.05.25. 00:26:57

Sánta kutya

Ötölés-hatolás

Szomorújáték folyt ma a magyar parlamentben.

Medgyessy Péter miniszterelnök a fia valamint a MATÁV illetve az OTP közötti szerződés kapcsán nagyon határozottan a következőket állította:

1. Nincs a Matávval szerződése  a fia cégének, tehát a Fidesz hazudik.

2. Nincs az OTP-vel szerződése a fia cégének, tehát a Fidesz hazudik.

3. A MATÁV nem kapott 3,2 milliárdos adókedvezményt, csak kevesebb, mint 220 millót, tehát a Fidesz hazudik.

Mindez Mátrai Márta interpellációjának vitájában hangzott el. 

 

Répássy Róbert ezután felhívta a figyelmet arra, hogy a több mint három milliárdos adókedvezményről kormányhatározat rendelkezik. Draskovics pénzügyminiszter viszont kioktatta őt: (a Fidesz) nem tud olvasni. A határozat szövegéből szerinte nem az tűnik ki, hogy a MATÁV 3,2 milliárdnyi adókedvezményt vett volna fel, csak annyi, hogy maximum ennyit vehet fel. Valójában alig 220 millióról van szó. Tehát a Fidesz hazudik.

Egy későbbi azonnali kérdés kapcsán Surján László rámutatott arra, hogy a kormányhatározat a 3,2 milliárdot öt évre adta, az tehát, hogy eddig csak 220 milliót sikerült felvenniük, a jövőre nézve semmit nem jelent.

 

Szombaton Surján László csak kérdezett. Vasárnap kérdéseire az MSZP felelt, beismeréssel felérő semmit mondással. Ha ez nem elég meggyőző valakinek, akkor a fentieket elolvasva még a következő állításokkal ismerkedjék meg.

 

  1. Van szerződés, amit a Matáv is elismert, hiszen Medgyessy Gergely kiválasztását brüsszeli sajtó titkár mivoltával támasztotta alá. Mellesleg Medgyessy G. nem az Európai Uniónál, hanem a NATO misszióban  dolgozott.

  2. Baráth Etele bevallotta az előző héten, hogy száz milliós nagyságrendű a szerződés, és erre azért van szükség, mert Brüsszelben is fenn kell tartani egy irodát.

  3. Tény, hogy a 2180/2003-as, VII. 29-i kormányhatározat 3,2 milliárd forintnyi adókedvezményt biztosított a Matáv Rt. részére.

  4. Tény, hogy eddig már több mint 200 millió forint adókedvezményt igénybe vett a Matáv.

  5. A Matáv 2003-as jelentésében is szerepel, hogy igénybe kívánja venni a következő négy évben is az öt évre szóló adókedvezményt.

  6. Tény, amint ez a Matáv belső újságjából kiderül, hogy a Matávnak Brüsszelben már van lobbistája, mégpedig az anyacég, a Deutsche Telekom irodájában, ahol az anyacég további öt fővel képviseli érdekeit.

  7. Tény az is, hogy Medgyessy Gergely és Baráth Gergely cége tavaly alakult, és tapasztalat nélkül jutott hozzá a százmilliós megrendeléshez.

Megérti, és türelmes a Fidesz a gyermekéért aggódó apával szemben, de mivel Medgyessy Péter miniszterelnök is, ezért kénytelen rákérdezni, hogy van-e összefüggés a Matáv hárommilliárdos adókedvezménye és a "fiúk" százmilliós megbízása közt? Ha nyilvánosságra hoznák a szerződést, az is kiderülhetne, hogy mióta létezik ez a szerződés, egyszeri díj-e a százmillió forint, vagy újabb összegek lesznek, netán az egyes elnyert támogatások után még további sikerdíjakra is számíthatnak?
 

A fideszfrakció.hu nyomán

S.L.

Vissza a kezdőlapra