2004. május 15. szombat 22:54

 

Több mint egymillióan írták alá a Nemzeti Petíciót

 

A péntek délutáni összesítésig egymillió-hétezer-hatszázharminchárom aláírás gyűlt össze a Nemzeti Petícióhoz - jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke szombat délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Schmitt Pál, a Szabad Európa Lista vezetője és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

 

A legtöbb aláírást Budapesten gyűjtötték, számszerint száznyolcvankilencezer-százhuszonnégyet. Az aranyérem huszonegyezer-kettőszázhetvenegy aláírással a budapesti V. kerületet illeti. "Ezüstérmet" tizenháromezer-nyolcszáz aláírással a XII. kerület, "bronzérmet" pedig Eger szerzett tizenegyezer aláírással.

 

A Fidesz elnöke kiemelte még Szegedet, Szekszárdot és Kaposvárt, mindhárom városban közel tízezer aláírás gyűlt össze.

 

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány komolyabb megszorító csomagra készül.

A politikus felhívta a figyelmet: a Nemzeti Petíció, illetve a megszorítások ügye "összekapcsolódik egy ponton".

 

Magyarországnak dönteni kell, melyik úton indul el - jelentette ki a pártelnök.

 

Orbán Viktor elmondta: vagy a petíció irányába módosítják a költségvetést és alakítják a gazdaságpolitikát, vagy a megszorítások irányába indul el az ország.

 

Az euró bevezetésének dátuma mögött előadott érvek és okfejtések világossá teszik, hogy az ország egy nagyon súlyos megszorító csomag küszöbén áll - hívta fel a figyelmet a Fidesz elnöke:

 

- Illetve egy nagyon súlyos megszorító csomaggal a hátunkon állunk a küszöbön és az a kérdés, hogy átlépjük-e küszöböt, belépünk-e egy újabb nagy költségvetési megszorítás világába - fogalmazott.

 

A várható megszorító csomag méretét lehet, még Bokros Lajos is megirigyelné - jegyezte meg a politikus.

 

Orbán Viktor példátlannak nevezte, hogy ennyi aláírást egy cél érdekében bármely közéleti erő összegyűjtött volna.
Elmondta, hogy az aláírásgyűjtést folytatják, mert például a Fidesz központi hivatalának címén naponta ezren jelentkeznek aláírni.

 

A petícióval Magyarország átlépett egy történelmi határt - jegyezte meg Orbán Viktor.

 

- Ha úgy tetszik a Magyarországot Nyugat-Európától elválasztó történelmi határt léptük át - mondta, hozzátéve: az emberek így beleszólhatnak az őket érintő kérdésekbe.

 

Amennyiben a Fidesz frakciója ügyesen teszi a dolgát, akkor a petíciót sikerre lehet vinni tette hozzá.

 

- Nem teheti meg egyetlen demokratikusan választott kormány sem azt, hogy egy ilyen elementáris akaratot figyelmen kívül hagy, kizártnak tartom, hogy le lehessen söpörni az asztalról, nemet lehessen rá mondani. Ha egy demokratikus világban, egy demokratikusan választott kormány ezt teszi, akkor a saját létezésének alapját kérdőjelezi meg - szögezte le.

 

Orbán Viktor elmondta, hogy a petícióban szereplő javaslatok megfogadásával az uniós csatlakozás biztonságossá és kiszámíthatóvá tehető

 

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az aláírásgyűjtő akciónak jó hatása lesz az európai parlamenti választásra is.

 

Pokorni Zoltán alelnök kiemelte: a Nemzeti Petícióban megfogalmazott kérdések a sok álprobléma, a közélet hiszterizálása helyett egyszerű, minden magyar ember számára meghatározó témákat helyeztek a közélet fókuszába.
Cáfolta, hogy a petíció, ahogyan azt a kormányfő minősítette, gyerekes lenne. "Egyszerűnek egyszerű, de attól nem gyerekes" - mondta.

 

Pokorni Zoltán szerint a Fidesz-frakcióé a feladat, hogy a petícióban szereplő kérdéseket jogilag precízen megfogalmazza, megjelölje azokat a jogszabályokat, amelyeket a cél érdekében módosítani kell.

 

Mint fogalmazott: nem titok, hogy ezek között a költségvetés is szerepel.

 

- Úgy látjuk, hogy erre maga a kormány is készül, hiszen különben nehéz értelmezni azokat az adatokat, kijelentéseket, amelyeket a pénzügyminiszter, illetve a kormányfő a napokban tett - fűzte hozzá.

 

fideszfrakcio.hu

Savanyú a szőlő

 

A kormány szeretné látni a listát, hogy válaszolhasson a petíciót aláíróknak

 

- A kormány illő tisztelettel arra kéri a Fidesz elnökét, hogy mihamarabb juttassa el az aláíró íveket a Miniszterelnöki Hivatalba annak érdekében, hogy a kormány minden aláírónak személyes levélben tudjon válaszolni a kérdéseire. A kormánynak az a kötelessége, hogy ha megkérdezik, ha kezdeményezés van, akkor erre illő módon válaszoljon. A nemzeti petíció aláírói kapnának egy levelet a kormánytól, amiben el lenne magyarázva, hogy az általuk felvetett ügyekben mit tett a Medgyessy kormány és mit tett az Orbán kormány és a kormány európai felzárkózást megalapozó gazdaságpolitikai céljairól is szeretnénk tájékoztatni az aláírókat, ami három fogalom köré csoportosítható: munkahelyteremtés, adócsökkentés és társadalmi igazságosság.

 

vissza Vissza a kezdőlapra