2004. május 30. vasárnap 22:14

 

A pápa boldoggá avatja Anna Katharina Emmerichet és IV. Károly királyt

 

A Zenit hírügynökség szerint a vatikáni államtitkárság arról értesítette a münsteri egyházmegyét, hogy október 3-án kerül sor Anna Katharina Emmerick, német misztikus boldoggá avatására.

Anna Katharina Emmerick ágoston rendi szerzetesnő Wesztfáliában született, 1774 és 1824 között élt. „Magán viselte Krisztus kínszenvedésének stigmáit és rendkívüli karizmákat kapott Istentől, melyeket sokak vigasztalására használt fel” – mondta José Saraiva Martins bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa, amikor tavaly júliusban felolvasta a szerzetesnőnek tulajdonított csodáról szóló dekrétumot. 1813-tól kezdve az Oltáriszentség volt az egyetlen tápláléka. Életének utolsó éveiben nap mint nap átélte Jézus passióját. A napóleoni invázió arra késztette, hogy elhagyja a kolostort, ahol élt. A beteg és stigmatizált szerzetesnő megpróbálta az általa beszélt német dialektusban leírni napi természetfeletti vízióit. Clemens Brentano német író rendszeresen találkozott Emmerick nővérrel, akinek hatására megtért és a szerzetesnővér betegágya mellett naponta jegyezte le a misztikus 1818-24. közötti vízióit. A feljegyzésekből született meg „A Mi Urunk Jézus Krisztus keserű kínszenvedése” c. könyv, amely az evangéliumok mellett inspirálta Mel Gibson Passió c. filmjét is.

A fenti hírhez kapcsolódva a bécsi egyházmegye bejelentette, hogy ez év október 3-án a pápa a boldogok sorába iktatja Habsburg Károlyt, az utolsó osztrák császárt és magyar királyt. I. Károly, aki 1916-ban lett osztrák császár és IV. Károly néven magyar király, 1918 novemberében, az Osztrák-Magyar Monarchia széthullása után mondott le az osztrák trónról. 1919. márciusában hagyta el Ausztriát. A portugáliai Madeira szigetén hunyt el száműzetésben, 34 éves korában. 

VR/MK

vissza Vissza a kezdőlapra