2004. május 18. kedd 22:17

 

Újabb kormányzati jogtiprás

 

Az Alkotmánybíróság határozata és az indoklása egyértelművé teszi, hogy minden egyházi közfeladatot ellátó intézményre érvényes legutóbbi állásfoglalása - jelentették ki az úgynevezett szociális igazgatásról szóló törvényt az Alkotmánybíróságon megtámadó ellenzéki politikusok hétfői sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

 

"A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény az állampolgár szabad döntését vette el, ehelyett az önkormányzat kegyétől tette függővé az egyházi szociális ellátást" - fogalmazott Balsai István (MDF), Salamon László és Semjén Zsolt (Fidesz).

 

Hangsúlyozták: az Alkotmánybíróság azt is kimondta, hogy közfeladata arányában köteles az állam finanszírozni az ellátást.

 

Az Alkotmánybíróság a múlt héten kedden közzétett határozatával megsemmisítette a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény egyik bekezdését, mert az megállapítása szerint ellentétes a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék közötti megállapodással.

 

A testület megállapította, hogy a Katolikus Egyház közszolgáltatásáért járó állami támogatásnak a települési önkormányzat döntésétől való függővé tétele ellentétes a megállapodással.

 

Balsai István közölte: precedens értékű döntést hozott az Alkotmánybíróság - egyelőre csak a szociális létesítmények tekintetében -, amikor megálljt parancsolt az állam egyházellenes politikájának.

 

Semjén Zsolt kiemelte: noha az Alkotmánybíróság határozata a szentszéki szerződés megsértése miatt született meg a katolikus szociális intézmények hátrányos helyzete miatt, ugyanakkor az indoklás minden egyházi szociális intézményt véd.

 

Hozzátette: egyéb törvények is sértik a vatikáni megállapodást, így például az áfa-törvény, amely 25 százalékos áfával sújtja az egyházi ingatlanrendezést, amikor áfa-kötelessé tette azt.

 

Salamon László hozzáfűzte: nemcsak a nemzetközi szerződést sértette meg ezzel a jogszabállyal a kormány, hanem az 1990-es jogegyenlőséget érintő törvényt is.

 

Feltette a kérdést, "miért kell lefogni az egyházak intézményfenntartó kezét" éppen a szociális és karitatív tevékenység területén, hiszen az állam éppen ezeken a területeken nem tud "messzire nyúlni" szervezeti, anyagi korlátai miatt.

 

Salamon László azt mondta: megszaporodtak az alkotmányellenes törvények. Szavai szerint jó lenne, ha az Országgyűlés kormánypárti többsége nem ilyen nagy számban követne el alkotmánysértést.

MTI - fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra