2004. április 17. szombat 23:53

 

Professzorok Batthyányi Köre a felsőoktatás helyzetéről

 

Pálinkás József oktatáspolitikus a felsőoktatásról egy fórumon azt mondta, hogy az nem értelmezhető puszta szolgáltatásként. A hallgatói érdekvédők attól tartanak, hogy az intézmények irányítása olyan lesz, mint a cégeké.

 

"A felsőoktatás nem értelmezhető pusztán klasszikus piaci adásvételként, oktatási szolgáltatásként" - szögezte le a Fidesz kulturális tagozatának vezetője a szaktárca Magyar Universitas Programját véleményezve szombaton Budapesten.

Az előző kormány oktatási minisztere a Professzorok Batthyány Köre felsőoktatási ankétján kifejtette: a tervezett tanulmányi utalványrendszer, amellyel a hallgatók krediteket "vásárolhatnának" a felsőoktatási intézményekben, nem a mobilitást segíti elő, hanem káoszhoz vezet.

Pálinkás József a jelenlegi tervezetben megoldatlannak minősítette a kétszakos képzés kérdését is.

Kifejtette: a képzések átalakítását csak a szükséges mértékben kell elvégezni, "nem kell pápábbnak lenni a pápánál", s sokkal nagyobb mértékben amerikanizálni a magyar felsőoktatást, mint azt Európában teszik.

Az oktatáspolitikus álláspontja az, hogy a képzések döntő hányadában az oktatás hatékonysága csak szakonként eltérő alapképzéssel valósítható meg, s az alapképzések képzési ágon belüli összehangolásával kell a szakmódosítást lehetővé tenni.

Pálinkás József közölte, az állami felsőoktatási intézményeket a jövőben is az államnak kell fenntartania, s a fenntartói jogokat az oktatási miniszternek gyakorolnia.

Az Orbán-kormány oktatási minisztere a felsőoktatás problémái között említette, hogy a tehetséges diákok színvonalas képzését nem képes a tömegképzéstől szétválasztani, a finanszírozás esetleges, ugyanakkor a képzési kínálat a valós igényekkel nincs összhangban.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke közölte, nem látják szükségét, hogy a felsőoktatási intézmények vezetését a tervezett módon átalakítsák, az irányító testületek létrehozása indokolatlan. A hallgatói érdekvédő attól tart, hogy úgy irányítják majd a gazdasági szférából a testületbe bekerülők az intézményeket, mint a cégeket.

Nem tudják elfogadni azt sem, hogy vásárlóként aposztrofálják a hallgatókat. A diákokat az eddigieknél is jobban be kellene vonni a döntéshozatalokba - mutatott rá a HÖOK elnöke.

Láng Ferenc, az ELTE Természettudományi Karának dékánja a természettudományos karok alulfinanszírozottságáról beszélt.

Kitért arra, hogy az ELTE egyetemi könyvtára idén egyetlen külföldi folyóiratot sem tud pénzhiány miatt megrendelni. Idézett az ELTE közeljövőben tárgyalandó költségvetéséből is, amely szerint szeptember-októberre az intézmény oda juthat, hogy a béreken kívül más számlát nem tudnak kifizetni.
 

m1

vissza Vissza a kezdőlapra