2004. április 18. vasárnap 21:33

 

Bölcskei Gusztáv: várakozás és aggodalom

 

Az emberek várakozással, ugyanakkor aggodalommal tekintenek Magyarország uniós csatlakozása elé - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök Az EU-bővítés kihatásai az új tagállamokban - az egyházak szerepe című konferencián.

 

"Amennyi várakozás, legalább annyi aggodalom is vegyül ezen a tavaszon az emberek lelkébe, szívébe itt, ezen a tavaszon a tekintetben, vajon mit is fog jelenteni a közösséghez való tartozás" - jelentette ki a református zsinat lelkészi elnöke a háromnapos tanácskozás megnyitóján.

Bölcskei Gusztáv szavai szerint néhány hét múlva megtörténik az, amit sokszor szerettünk volna: a magyar nyelv az EU közösségében hivatalos nyelvvé válik.

"Ezt mi mindenképpen pozitív fejleménynek tartjuk" - mondta.

A püspök felidézte a kereszténység és Európa első találkozását, amikor is Pál apostol segélykérést kapott a kontinensről.

"Tudunk-e mi segíteni, akarunk-e segíteni, ki igényli egyáltalán ezt a segítséget és miben áll az?" - tette fel a kérdést a Magyarországi Református Egyház és az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) Egyház és Társadalom Bizottsága által közösen rendezett konferencián.

Rudiger Noll, az EEK bizottságának igazgatója az unió bővítéséről szólva kiemelte: itt az idő, hogy leltárt készítsenek, áttekintsék, milyen kihívások állnak az egyházak előtt.

Hangsúlyozta, hogy valamennyi tagállam egyenrangú tagja az "európai háznak".

Közlése szerint a bővítésnek számos következménye lesz, felhívta például a figyelmet a szomszédsági kapcsolatokra és azokra az országokra, amelyek még nem csatlakoznak az EU-hoz.

"Nagyon türelmesnek kell lennünk egymással" - jelentette ki Rudiger Noll, hozzátéve, hogy az egyes országok nagyon különbözőek, s el kell fogadni ezeket a különbségeket.

A konferencia további részében szó lesz egyebek mellett az EU-tagság egyházakra gyakorolt hatásáról, az egyházak speciális intézményeinek szerepéről és azokról az elvárásokról, amelyeket a régió egyházai támasztanak az unió politikai intézményeivel együttműködő európai ökumenikus szervezetek iránt.

Forrás: m1

vissza Vissza a kezdőlapra