2004. június 23. szerda 21:46

 

Bugár Béla: Kovács László is felelős, mert megromlott az MKP és az MSZP viszonya

 

Nem lenne szerencsés, ha a határon túli magyar szervezetek a mindenkori magyar kormány ellenében politizálnának - mondta Bugár Béla, a szlovákiai MKP elnöke a magyar nyelven sugárzó pozsonyi Pátria Rádióban.

 

Bugárék azért nem vettek részt a nagyváradi tanácskozáson, mert nem kapott meghívót az RMDSZ és a Vajdasági Nemzeti Tanács. „Kirekesztősdiben” nem veszünk részt - hangsúlyozta a pozsonyi magyar politikus, aki szerint a nagyváradi tanácskozást nem lehet a Magyar Állandó Értekezlet alternatívájaként tekinteni.

Bugár Béla fájlalja, hogy sem februárban, sem májusban nem ült össze a MÁÉRT. Egyelőre arra vár, hogy kiderüljön, a magyar kormányzat által beígért június végi, július elejei találkozó megvalósul-e.

A január elsején megalakult Selye János Egyetem eddig 80 millió koronát kapott a szlovák kormánytól, hogy szeptemberben megkezdődhessen az oktatás a tervezett három karon. A magyar kormánytól azonban egy forint támogatásban sem részesült, pedig ígéretek voltak. Bugár Béla mindezek ellenére nem ért egyet azzal a szlovákiai magyar körökben terjedő véleménnyel, hogy az MKP nem tud együttműködni a jelenlegi magyar kormánnyal.

Ez így nem igaz, felhőtlen az MKP és az informatikai, valamint az oktatási tárca kapcsolata. Kovács László lépését azonban bírálja Bugár, ahogy ő fogalmazott, Magyarország külügyminiszterének és az MSZP elnökének komoly szerepe volt abban, hogy az MKP és a legnagyobb magyar kormánypárt viszonya megromlott. Kovács László nemrégiben fogadta azt a Robert Fico ellenzéki politikust, aki a közelmúltban magyar-ellenes kirohanásaival hívta fel magára a figyelmet.

 

Haják Szabó Mária (Pozsony)

vissza Vissza a kezdőlapra