2004. május 16. vasárnap 23:45

 

Bugár Béla a kisebbségek védelmében

 

Alkotmányos erejű kisebbségi törvény elfogadását sürgette Szlovákiában Bugár Béla vasárnap a szlovák sajtónak adott nyilatkozatában. Bugár kifejtette: amíg a szlovák törvényhozás nem alkotja meg a nemzeti kisebbségek jogállását rendező alkotmányos erejű törvényt, addig a kisebbségek sorsa a mindenkori kormány akaratának lesz alárendelve.

 

A szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Magyar Koalíció Pártjának elnökét, a parlament alelnökét a TASR hírügynökség Bugár közelmúltban megjelent "Olyan országban élek..." című beszélgető-könyve okán kérdezte. Válaszaiban Bugár kifejtette: igaz, hogy a kisebbségi jogokról Szlovákiában különféle törvények rendelkeznek, de alkotmányos erejük nem lévén, bármelyik kormány tetszőlegesen módosíthatja azokat. Ezzel szemben egy alkotmányos erejű törvényhez csakis a 150 tagú parlament legalább 90 mandátumával rendelkező kormány nyúlhat hozzá, s "mint tudjuk, a szlovákiai viszonyok között korántsem egyszerű ilyen erőviszonyokat kialakítani."

 

A hiányzó törvény egyebek között számszerűsítve szavatolná a nemzetiségi kultúrák támogatására fordítandó állami támogatást, megnyugtatóan rendezné a kétnyelvű bizonyítványok jövőjét, a kisebbségek nyelvhasználati jogait. A meglevő törvények még csak esküvők, vagy a temetések nem szlovák nyelvű szertatási nyelvét sem szavatolják megnyugtatóan. Emlékeztetett rá, hogy miután Szlovákia már ratifikálta a Kisebbségi és regionális nyelvek európai chartáját, ideje lenne a vonatkozó nyelvi törvényeket ehhez igazítani. Annál is inkább, mert legalább kilenc jogszabályról van szó. Ezek aztán módosított alakban az alkotmányos erejű nemzetiségi törvény részét is képezhetnék.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra