2004. április 16. péntek 23:03

 

A Duna Televíziónak nincs több pénze a tengerentúli sugárzásra

 

Csak az év első felére van elegendő pénze a Duna Televíziónak arra, hogy finanszírozza ausztráliai és észak-amerikai műsorszolgáltatását, erősítette meg Szekeres László gazdasági alelnök pénteken.

 

"Saját forrásainkból már nem tudjuk finanszírozni a plusz költségeket, ezért állami támogatást várunk ehhez a politikailag is ösztönzött tevékenységhez" - mondta, megemlítve: a közszolgálati médium menedzsmentje már hónapokkal ezelőtt támogatást kért ez utóbbi tevékenységéhez az Országgyűlés pénzügyi, valamint kulturális és sajtó bizottságától.


Részletek közlése nélkül Szekeres László annyit mondott, nem kívánnak lemondani a tengerentúli sugárzástól, ezért "ha nem kapunk segítséget, a Duna Televízió jelentős, a képernyőn is érzékelhető termelési visszafogásra" kényszerül, mivel - mint hangsúlyozta - a gazdálkodás egyensúlyát továbbra sem kívánják veszélyeztetni.


Hozzátette, állami finanszírozásuk az inflációt követve 280 millió forinttal magasabb a tavalyinál, ám az összeget "szinte teljes egészében elvitte a filmbeszerzés és a műsorgyártatás áfájának emelése".


"Mi teljesen kimaradunk az államigazgatási egyeztetésből" - hangsúlyozta, hozzátéve, mivel az őket felügyelő közalapítványok kuratóriumai az Országgyűlés alá rendelten működnek, a közszolgálati médiumok menedzsmentje gyakran csak informálisan értesül a jogszabály-alkotási előkészületekről, "vagy már csak a végeredménnyel találkozik".


Egy éve beszélt arról Pekár István, a médium elnöke az MTI-nek, hogy 2003 végét követően megoldatlan a Duna Televízió észak-amerikai és ausztráliai sugárzásának finanszírozása. Az elnök már akkor arról beszélt, hogy a szükséges forrásokat a költségvetéstől szeretné megszerezni a társaság.


Pekár István tavaly áprilisban úgy nyilatkozott, "saját erőből" kezdték meg a tengerentúli sugárzásokat, azok költségeit pedig más területektől, a társaság állami támogatásának növekményéből különítették el, azaz máshonnan hiányzik az.


"Az új műsorok előállításának összköltsége évente néhány százmillió forint" - közölte akkor a Duna Televízió elnöke, hozzátéve: a szerződés szerint bizonyos nézőszám felett a műsorszóró társaság részesedést fizet a bevételből. Ez utóbbival azonban költségvetése összeállításakor nem számolt a Duna Televízió, amely - ha lenne ilyen bevétele - teljes egészében visszaforgatná azt a tengerentúli adásokba.

MTI - fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra