2004. június 26. szombat 23:53

 

Egyházi sajtóközlemények az EU-Alkotmánnyal kapcsolatban

 

 

COMECE-Sajtóközlemény

Rómában az Európai Püspökkari Konferenciák Bizottsága június 23-ai találkozója alkalmából sajtóközleményt adott ki az elmúlt héten elfogadott EU-Alkotmánnyal kapcsolatban. A sajtóközleményt Josef Homeyer hildesheimi püspök, a COMECE elnöke, Adrianus Herman van Luyn rotterdami püspök és Hippolyte Simon clermont-i érsek, a COMECE alelnökei írták alá.

A sajtóközlemény megállapítja: az alkotmány elfogadása fontos lépés az EU történetében. Értékelendő, hogy a szövegben egyértelműen megfogalmazódik az emberi jogok védelme, az egyházakkal és vallási közösségekkel való párbeszéd. Ugyanakkor csalódottan állapítja meg a sajtóközlemény: néhány ellenvélemény miatt lemondtak arról, hogy Európa keresztény örökségére utalást tegyenek.

A lengyel püspökök közleménye

A Lengyel Püspökkari Konferencia június 20-án vasárnap kiadott közleményében erősebben fogalmaz: a püspökök megdöbbenésüknek adnak hangot, amiért – dacára a pápa és több európai ország, valamint közéleti személyiség tiltakozásának –, az EU Alkotmányában nem szerepel a keresztény gyökerekre való kitétel. Ez nyilvánvaló kísérlet arra, hogy marginalizálják a kereszténységet. Ez az „ideológiai laicizmus” több kormány álláspontjában megfigyelhető, és komoly aggodalomra ad okot – írják a lengyel püspökök.

Ratzinger bíboros nyilatkozata a KAI lengyel katolikus hírügynökségnek

Szintén az ideológiai laicizmus jelenségét látja az elfogadott alkotmányban, illetőleg az azt megelőző vitákban Joseph Ratzinger bíboros. A KAI-val folytatott beszélgetés során a bíboros kifejtette: Éppen Európa keresztény gyökerei adtak lehetőséget arra a pluralizmusra, ami ma is jellemző a kontinensre. Ebben a keresztény gyökerű sokféleségben fejlődött, alakult ki mindaz, ami ma Európát jelenti. A csalódottság mellett azonban a pozitív értékeket is látnunk kell, amelyek elismerik az egyházak jogait, hangsúlyozzák a párbeszéd fontosságát – mondta Ratzinger bíboros. A keresztény politikusok felelőssége és feladata, hogy az EU-ban életben tartsák a keresztény értékeket.

Katolikus Találkozó, Ulm: Az EU nem lehet pusztán „gazdasági társulás”

A fenti szempontokat vitatták meg egy pódiumbeszélgetés résztvevői – lengyel, német és francia politikusok – az ulmi Katolikus Találkozón. Annak a reményüknek adtak hangot, hogy bár szövegszerűen nem sikerült beemelni az EU- Alkotmányba a földrész keresztény gyökereire való utalást, egy élő és hiteles kereszténység, és egy e szellemben történő politizálás nem engedi, hogy feledésbe merüljön, bagatellizálódjon a kereszténység, és az EU csupán gazdasági társulás legyen.

KAP/MK

vissza Vissza a kezdőlapra