2004. május 22. szombat 23:09

Miért az Európai Néppárt?

 

Érvek az EP-választásokhoz

 

Kezünkben a jövőnk

Egészséges jövő

 

Tisztább környezetért és biztonságosabb élelmiszerekért munkálkodni

Világunk a természeti örökségünk. Csak kölcsönvettük a gyermekeinktől. Az ENP-ED Képviselőcsoportja ezért egyértelműen kiáll a környezetvédelem mellett. Támogattuk az EU hatékony és hiteles intézkedéseit az éghajlatváltozás, légszennyezés, fenntartható fejlődés és az élelmiszerbiztonság területén nyújtandó megfelelő garanciák terén. A polgárok és környezetük védelmét az európai politika középpontjába helyeztük egy biztonságos jövő közös építése érdekében.

Eszközeink
 

 1. A fenntartható fejlődés jegyében a gazdasági növekedés és termelés ökológiával történő összehangolása.

 2. Működőképes környezeti felelősségi rendszer támogatása a polgárok egészséges környezethez való jogának megvalósításáért.

 3. Az Európai Parlament erre a területre kiterjesztett együttdöntési hatásköre.

 4. A szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása.

Egészségesebb környezet
Az ENP-ED Képviselőcsoportja részt vett a legártalmasabb anyagok fokozatos eltávolítását és az elővigyázatossági elv alkalmazását előíró 6. környezetvédelmi akcióprogram alkaításában. Követeltük a Kiotói Jegyzőkönyv gyors ratifikációját, a tagállamok szigorú fellépését a szabályok alkalmazásában, és szorgalmaztuk a kibocsátás-kereskedelmi rendszert. Központi szerepet játszottunk a kozmetikai célú állatkísérletek betiltásában is.

Állásfoglalásunk egy tisztább világ mellett

 1. Világos ütemtervet követelünk a Kiotói Jegyzőkönyv gyors és hatékony végrehajtásához az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

 2. Javítani kívánjuk a városi térségek környezeti minőségét.

 3. A „szennyező fizet” elven alapuló hatékony ökológiai elszámoltathatóság kialakítása.

 4. A környezet kezelésében és a jogszabályok végrehajtásában döntő szerepet játszó helyi hatóságok támogatása.

Tiszta energia és fenntartható közlekedési módok
A CO2–kibocsátás csökkentése érdekében támogattuk az energiahatékonyságot ösztönző intézkedéseket és az olyan megújuló energiaforrások használatát, mint a nap- vagy a szélenergia és a biomassza.

Fel kell számolnunk a folyamatos közlekedésbővülés és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatot. Ragaszkodtunk a nagyobb közlekedésbiztonsághoz és síkraszálltunk a hajózás biztonságosabbá tételéért.

Biztonságos és egészséges élelmiszerek
Az ENP-ED Képviselőcsoportja határozottan elkötelezte magát az élelmiszerek címkézésének - és ezáltal a fogyasztók tájékoztatásának - javítása mellett. A száj- és körömfájás (FMD) leküzdését szolgáló EU-politika javításaként javasoltuk egy ideiglenes európai parlamenti bizottság felállítását, hogy megakadályozzuk egy hasonló katasztrófa újbóli bekövetkeztét. A mezőgazdasági gazdálkodók számára ösztönző intézkedéseket szorgalmaztunk termékeik minőségének javítása érdekében. Élharcosai voltunk az állatok jóléte javulására irányuló erőfeszítéseknek a gazdaságokban és szállítás közben: Ez a garancia az egészségesebb állatokra és jobb minőségű termékekre.

A gazdaság kapujától egészen a tányérig
Minőségi élelmiszereket kívánunk polgáraink számára, és bíztosítani akarjuk az eredetre vonatkozó részletes információt valamint az előírások betartását a teljes élelmiszerlánc mentén. Az EU bővítése nem vezethet a minőség és az ellenőrzés romlásához!

 1. Szigorítani kell az egészségügyi előírásokat és ellenőrzéseket minden szinten

 2. Biztosítani kell a nyomonkövethetőséget a teljes élelmiszerlánc mentén

 3. Támogatni kell a minőségi termékeket és a címkézést

 4. Küzdeni kell az állatbetegségek ellen egy előrejelző rendszer létrehozásával és a behozatal ellenőrzésének a határokra történő kiterjesztésével.

 

forrás: EPP-ED

Vissza a kezdőlapra