2004. május 30. vasárnap 22:21

Miért az Európai Néppárt?

 

Érvek az EP-választásokhoz

 

Gazdálkodóink – a jövőnk

Mezőgazdaság
A vidék megerősítése


Gazdálkodóink képzik a vidék szívét. Nélkülük és termelésük nélkül elképzelhetetlen egy vonzó vidéki térség. Az EU-agrárpolitika reformjánál elértük, hogy a vidék jövőjének biztosítása érdekében épp a fiatal gazdálkodók kapjanak nagyobb támogatást, és a vidékfejlesztésre szánt pénzeket megemeljék.


A gazdálkodók megélhetésének biztosítása
Az EU-agrárpolitika reformja keretében még egy fontos eredményt mutathatunk fel: az általunk támogatott kiegészítő kifizetések a gazdálkodók számára megmaradnak az EU bővítése után is. A vidéknek szánt támogatások legnagyobb részét maguk a gazdálkodók részére kell kifizetni.

Elértük a célunkat!
Határozottan támogattuk az EU-agrárpolitika reformját, mely garantálja a mérvadó kifizetéseket gazdálkodóink számára. A környezetvédelmi kritériumok bevezetése különösen jogossá teszi e támogatásokat, és javítja a gazdálkodókról kialakított képet a társadalomban. Az ENP–ED Képviselőcsoportja azt is keresztülvitte, hogy a jövőben több EU-finanszírozási eszköz álljon rendelkezésre a vidéki térségben az infrastruktúra és a korszerű, környezetbarát technológiák számára.

Az agrárreform mint a holnap esélye
A reform lehetővé teszi
 

 1. A gazdálkodást az Unió teljes területén – elsősorban a kedvezőtlen feltételekkel rendelkező mezőgazdasági területekért harcolunk.
 2. A fenntartható gazdálkodást – gazdálkodóink termeljenek hosszú távon és legyenek képesek a vidéket élhető állapotban tartani.
 3. A hozzáférést a korszerű technológiákhoz – a mezőgazdasági termelést ezek alkalmazásával kell versenyképessé tenni és magas minőségi szinten tartani.
 4. A szélesebb körű szakképzést – hatékony szakképzéssel a gazdálkodók és erdészek új termesztési és termelési eljárásokat tanulnak.
 5. A kistermelők magas minőségű bio- ill. regionális termékekre való specializálódását.

A reform garantálja
 

 1. A termeléstől független kifizetéseket, hiszen az Unión kívül eső országokban is kapnak a gazdálkodók anyagi támogatást.
 2. A fiatal gazdálkodók számára megemelt különleges támogatást, hiszen épp a mezőgazdaság új nemzedékének van szüksége a segítségünkre.
 3. A falvak felújítását és fejlesztését, valamint a vidék örökségének védelmét és megtartását.
 4. Infrastruktúra létrehozását a vidék fejlesztésének érdekében: a több iskola és a több szolgáltatás több munkahelyet és erősebb fellendülést hoz magával.
 5. A mezőgazdasággal, erdőgazdasággal és a tájvédelemmel kapcsolatos környezetvédelmet.
 6. Az állatok védelmét és egységes európai állatvédelmi szabványokat.
 7. A termelés minőségét, hiszen a minőségi, ill. biotermékekre egyre nagyobb a kereslet. Ez épp a kisgazdálkodók számára lehetőség.

Mit hoz a bővítés a mezőgazdaság számára?
A bővítés nem jelent veszélyt a mezőgazdaság számára. Új lehetőségeket nyit meg:
 

 1. Négymillió új gazdálkodó kerül az EU-ba, viszont 75 millió új fogyasztó is.
 2. Nagyobb versenyt, de nagyobb piacokat is.
 3. A támogatások nem csökkennek, a pénzforgalom nem változik.
 4. A szigorú ellenőrzés által magas minőséget.
 5. Nagyobb keresletet a magas minőségű élelmiszerek iránt.
 6. Növekvő exportot az új EU-tagországokba.

forrás: EPP-ED

Vissza a kezdőlapra