2004. június 22. kedd 22:31

 

Új jövőt ígér az Európa Tanács új elnöke

 

Az iraki helyzetről és a törökországi állapotokról tárgyal az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, amelynek új elnöke új jövőt ígér a Tanácsnak.

 

Az Európa Tanács a jövőben jobban kíván látszani, képviselni kívánja az emberi jogokat, és ezen belül is nagy szerepet szán a nemzeti és vallási kisebbségek jogainak. Ezt közölte a szervezet új főtitkára kérdésünkre válaszolva. A testület parlamenti közgyűlése új főtitkárt választott.

A brit munkáspárti Terry Davis komoly választási kampányt folytatott, így megszerezhette ezt a posztot, amelyet fontosnak nevezett. Hogy a világ is így látja majd, az majd kiderül a jövőben.

Az Európa Tanácsnak, amelynek jelenleg 45 tagja van, nagyon sok szép terve, de pénze, hatalma, befolyása csekély. Azok az államok tartják fontosnak, amelyek pályáznak az uniós tagságra és eközben az Európa Tanácsban várakoznak, mint egy előszobában. Ilyen állam például a határaink mentén Románia vagy Horvátország, amelyeknek reális esélyük van arra, hogy néhány éven belül bekerüljenek az Európai Unióba. Így a róluk készült jelentések bírnak bizonyos jelentőséggel.

A közgyűlés kedden a Törökországról szóló jelentést vitatta meg. Az Európa Tanács közgyűlése, amely a tagállamok parlamenti képviselőiből áll, megvitatja még az iraki helyzetet is. De ebben a kérdésben nagyok az eltérések, hiszen a brit munkáspárt például támogatja Bush iraki elképzeléseit, a német és a spanyol szociáldemokraták pedig nem.

Az új főtitkár új korszakot ígért az Európa Tanácsnak, Európa polgárai pedig talán 55 év után felfedezik maguknak a Strasbourgban működő intézményt, amely a jövőben jobban kíván a világ előtt látszani.
 

forrás: MR

vissza Vissza a kezdőlapra