Megjelent: 2004.06.18. 21:06:16

 

Gyengülünk

Ismét gyengült a forint. A hír nemcsak nemzeti önbecsülésünk miatt rossz. Nem sajnáljuk az exportáló cégektől a kis extra profitot, de félünk: a változás hamarosan a benzinkutaknál meg a gázszámlában is jelentkezik.

Mi, magyar kereszténydemokraták annak akár örülhetünk is, hogy drágul az import. Javul ugyanis ezzel a magyar termékek versenyképessége. Árnyoldala viszont e hírnek, hogy jó néhány import-cég tönkre fog menni, ha a jelenség tartós lesz.

Igazából azonban két gondolat bánt bennünket: az egyik a forint értékvesztésének oka, amelyet még a Világgazdaság is a rossz makrogazdasági mutatókra vezet vissza. A másik inkább politikai természetű. Történt ugyanis, hogy a romló adatok miatt a Nemzeti Bank leállította az elmúlt időszakban már-már rendszeres kamatcsökkentést. Az igaz szótól idegenkedő baloldali sajtó ezek után úgy állította be a dolgot, mintha a forint értékvesztése a Járai féle bejelentésnek lenne a következménye.

A forint gyengesége alatt a kormány agymosó berendezései zavartalanul működnek... Pedig június 13-án megtanulhatták volna: a hazudozás nem mindig kifizetődő.

 

Vissza a kezdőlapra