2004. május 21. péntek 23:55

 

Elvhűség és együttműködés: a Fidesz Európa-programot hirdetett

 

A Fidesz uniós politikája rugalmas lesz, de az elvi alapvető kérdésekben határozottságot mutat, és nem hajlandó engedményekre - jelentette ki Martonyi János, a Fidesz Szabad Európa Központjának vezetője pénteken a Csak együtt sikerülhet címet viselő Európa-program bemutatásakor.

Martonyi János elmondta, hogy a Fidesz politikusai határozottan szemben állnak a kétsebességes Európa gondolatával és azon lesznek, hogy megvalósuljon a minden szempontból egyenlő elbánás elve. Mint mondta, a Fidesz elutasítja a versengő nemzetek Európáját, ehelyett a közösségekre épülő Európa kialakítást szorgalmazza.

A volt külügyminiszter szerint nemzeti konszenzus nélkül nincs sem hatékony nemzeti érdekérvényesítés, sem pedig magyar Európa-politika. A program célja éppen ezért az, hogy együttműködést ajánljon más magyar politikai erőknek is.

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke és európai parlamenti listavezetője azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a bővítést követően olyan, lélekszámában Oroszországgal és az Egyesült Államokkal vetekedő 450 milliós közösséggé vált, amely biztonságot, piacot, tudáshalmazt és az identitások sokszínűségét is jelenti. Schmitt Pál szerint e sokszínű közösséghez lesz "jó kapaszkodó" a Fidesz kiadványa. Mi pontosan tudjuk ugyanis, mit akarunk, milyen Európa vár bennünket, és hogy ebben milyen Magyarországot szeretnénk - fogalmazott.

Nemzeti optimum és példamutatás

A Fidesz alelnöke úgy véli, hogy az eredményes európai politikához nemzeti optimum kialakítása szükséges és bízik abban, hogy az Európai Parlamentben tevékenykedő 24 magyar képviselő együttműködésükkel példát mutat majd a magyarországi közélet szereplőinek. Ehhez jó alapot nyújt - véli -, hogy az Európai Unió intézményeiben elsősorban megoldásra váró "ügyek" vannak, ami nem kedvez a pártos felfogásnak. Schmitt Pál közölte: a gondoskodásból egyetlen nemzedék sem maradhat ki, az idősek, a munkavállalók és a fiatalok érdekében is el kell járni.

Az első

Szájer József kiemelte, hogy a Fidesz programja "az első európai program Magyarországon". Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra is, hogy ugyancsak a Fidesz volt az első olyan magyarországi párt, amely - 1993-ban - dokumentumban foglalkozott az európai politikával. A Fidesz politikusai - tette hozzá - nemcsak 1990 óta éreznek úgy, hogy Európa valóban az otthonuk, hanem már évtizedek óta.

Együttműködés: nem puszta szlogen

Szájer József megfogalmazása szerint a Fidesz "az uniós felzárkóztatás programját" készítette el. Mint megjegyezte, kizárólag csak rajtunk múlik, hogy használni tudjuk-e az Európai Unió forrásait.

A politikus az Európai Parlamentbe kerülő fideszes képviselők fontos feladatának nevezte a magyar nemzeti ügyekért való lobbizást. Ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz "a konkrét ügyekben és programok mentén való együttműködés" híve, ezért más pártok jelentkezését is várja a közös munkálkodásra.

Kutyakötelesség

A Szövetség képviselői azért küzdenek majd, hogy Magyarország minél több fejlesztési forráshoz jusson - hangsúlyozta. Ez egyébként "a magyar külügyminiszternek is kutyakötelessége" - mondta, utalva arra, hogy Kovács László korábban megértően nyilatkozott a német kormány azon szándéka kapcsán, hogy nem hajlandó növelni az uniós költségekhez való hozzájárulását.
Történelmi lemaradásunk érdekében el kell érnünk, hogy az Európai Unió régi, tehetősebb tagjai nagyobb mértékben járuljanak hozzá a fejlesztési forrásokhoz.
Szájer József elmondása szerint a Fidesz szorgalmazná azt is, hogy a kisebbségvédelem "központi ügyként" jelenjen meg az európai uniós intézményrendszeren belül is.

Kisebbségek jogai: nem fagyhatnak le

Gál Kinga, a Fidesz Szabad Európa-listájának 12. helyen szereplő jelöltje úgy fogalmazott, hogy Európának a közösségek közösségévé kell válnia. El kell érnünk, hogy különös figyelemben részesüljenek a kisebbségekben élő hagyományos közösségek is - mondta. A képviselőjelölt kitért arra is, hogy a közösségi jogot kisebbségi ügyekben jelenleg a lemaradás jellemzi. A magyar európai parlamenti képviselők feladata lesz, hogy erre felhívják a figyelmet és elérjék, hogy a kisebbségi jog fejlődése "ne fagyjon le" - szögezte le.
Gál Kinga tájékoztatott arról is, hogy a Fidesz képviselői egyaránt felvállalják a határon túli magyarok és a hazai kisebbségek ügyét, de hangsúlyosan kezelik a roma kisebbség ügyét is.

Ez nem a Szovjetunió

Schöpflin György Londonban élő politológus-professzor, aki szintén helyet kapott a Fidesz listáján, kifejtette: Magyarország ugyan nem tartozik az Európai Unió fejlettebb államai közé, egyenjogúsága viszont nem lehet kétséges.
Az Európai Unió nem Szovjetunió - mondta -, hangsúlyozva, hogy az unió egyenjogú államok közössége, ahol helye van a normatív vitáknak és a nemzeti érdekérvényesítésnek.

fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra