2004. május 15. szombat 22:41

 

Honlap-ajánló: Feszty-körkép

 

110 éve festette Feszty Árpád a magyarok bejövetelét ábrázoló világhírű, monumentális körképét, amely ma az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban áll többszöri felújítás után, teljes szépségében. Az évfordulóról csütörtökön emlékeztek meg Ópusztaszeren.Több évi munka után 1894-re készült el a ma már világhírű alkotás Feszty Árpád és 12 festőtársa keze nyomán. Május 13-án Pünkösd vasárnapján avatták fel a mai Szépművészeti Múzeum helyén akkor állt Rotundában. Két és fél év múlva a művet az angliai világkiállításon is bemutatták, de a körképek népszerűsége akkorra már jelentősen csökkent, felváltotta a sokkal nagyobb érdeklődést kiváltó film. A Feszty-körképet 1909 májusában avatják ismételten újra, de már új helyen, mivel a Rotundát akkorra már lebontották.

Többször került sor a monumentális körkép restaurálására és többször kerül nehéz helyzetbe az azt működtető BT. Egyszer le is foglalták a körképet, 1945-ben pedig bombatámadás érte és csaknem fele megsemmisült. Később pincékben helyezték el, majd a ’70-es években a megalakuló Nemzeti Történeti Emlékbizottság, annak tagjai közül is László Gyula javasolja a körkép restaurálását és a Nemzeti Történelmi Emlékparkban való elhelyezését.

Tízéves előkészítő munka előzi meg az anyagok előkészítését, majd 1990 és 1995 között lengyel restaurátorok segítségével újra felállításra kerül az Emlékpark Rotundájában. 1995. július 14-e az újraavatás napja, azóta öt világrész több mint 60 országának lakói láthatták, közülük a magyarok legtöbben. Összességében csaknem 3 millió látogatója volt a körképnek, 3200 magyar település közül mintegy 2800 településről érkeztek ide látogatók.

Lényegében így lett ismételten európai a körkép, amely összeköti az embereket a Nemzeti Történeti Emlékparkkal, a nemzeti kulturális értékekkel és az európai értékekkel.

A 110 éves évfordulót csendes, szerény tisztelgéssel ünnepelték csütörtökön az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol az alkotókra, az újrateremtőkre emlékeztek, mindazokra, akik annak idején a Feszty-körképet őrizték és ma a nagyközönségnek ajánlják.

„Emlékezés ez, ugyanakkor erőgyűjtés is azon az európai tavaszon, amikor a nemzeti kultúrákra, a nemzeti kulturális örökségre való figyelemfelkeltés legalább olyan fontos, mint az Örömóda, amelynek hangjai között az Európai Unióba beléptünk” – nyilatkozta Nagy László igazgató.

Hozzátette: „Számunkra egyszerre helyi, nemzeti értéke van az évfordulónak, másfelől pedig természetesen az európai kulturális integrálódásunknak az ünnepe is. Ennek kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkra, hiszen a Nemzeti Történeti Emlékpark és a nemzeti értékeink egyszerre kötnek össze és különböztetnek meg bennünket Európa más népeitől”.

Az évfordulón tisztelgő előadásokat hallhattak az ünneplők azoktól akik a körkép történetét kutatták, ismerték és végezték a restaurálással kapcsolatos tevékenységet, így dr. Trogmayer Ottó, vagy Szűcs Árpád, aki restaurátorként végigdolgozta a folyamatot, illetve Feszty Zsuzsa, a festőművész leszármazottja. A tisztelgések sorába egy-egy emléklapnak, fényképnek a kiadása, koszorúzás és emlékfa ültetése került.

mno

vissza Vissza a kezdőlapra