Megjelent: 2004.04.12. 22:02:04

Reflexió

Befelé fordulva

Ha haragszol, számolj legalább tízig, míg megszólalsz - tanultam gyermekkoromban. Az index beszámolóját olvasva százig is el kellett számolnom. De az ünnepek segítettek.

Felháborodásom, elkeseredésem oka a következő werberi mondat: A választás lehetőséget nyújt arra, hogy "ne úgy legyen két nagy párt Magyarországon, hogy van egy szocialista, és van egy fasiszta". Az üzenet világos, Werber fasisztának lát minket. Ennek megfelelően gyűlöl is. Hatalmas energiákat szabadít fel benne ez a gyűlölet, jövőmentő igyekezettel próbál letakarítani minket az útról.

Mivel tudjuk útját állni a gyűlölet áradásának? A természetes fogat fogért, szemet szemért reakció híveink egy részének szemében érthető és fontos lépés lenne. De a gyűlölet, mint sárkányfog vetése gyűlöletet eredményez. Tovább árad a harag, tovább növekszik az indulat és emelkednek az ökölbe szorított kezek. Egy idő után, bármit is szeretnénk, csak Barabást tudunk kiáltani.

A gyűlöleten úrrá csak a szeretet lehet. Olyan szép ezt mondani. Akár szószékről is jöhetne a szó, de nekünk most nem beszélnünk, hanem cselekednünk kell. Igen cselekednünk, mégpedig az Atya akarata szerint.

Ron Werber nem szeret minket. De mit tettünk, hogy szeressen? Mi vajon szeretjük-e őt? A szeretet nemcsak sőt nem is elsősorban érzelem. Két dolgot meg kellene tennie minden közélettel foglalkozó kereszténynek. Ha szeretni nem is tudjuk Werber urat, gyűlölet helyett szánhatjuk. Szánhatjuk, mert akinek a szívében a gyűlölet ilyen mértékben tombol, annak a látása is megromlott. Ezért néz minket fasisztának. Az ilyen ember nem boldog. Nem boldog a mocskos szájú, a nagyokat mondó hazudozó sem, márpedig, ha elolvassátok az index írását, Werber ezeket mind elköveti. A másik, amit meg kell tennünk: fohászkodni érte. Krisztus érte is meghalt, őt is megváltotta, ha nem is akar tudomást venni róla. Lehetne ő is boldog. Segítsük hozzá. Mintha gyöngék volnánk erre a feladatra. Itt az idő, lépjünk felfelé. Ha sikerül, szép Húsvétunk volt.

Szelle György

Vissza a kezdőlapra