2004. május 25. kedd 21:42

 

Felavatták a Magyar Katolikus Rádió épületét Budapesten

 

A Magyar Katolikus Rádió pünkösdi műsorkezdése előtt, kedden ünnepélyes keretek között felavatták a médium budapesti székházát. II. János Pál pápa jókívánságait és apostoli áldását Angelo Sodano bíboros, államtitkár levélben tolmácsolta.
 

Pünkösdkor indul a Magyar Katolikus Rádió

Május 25-én, kedden délelőtt ünnepség keretében szentelte illetve avatta fel a Magyar Katolikus Rádió Délibáb utcai kápolnáját és egész épületét Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása és Seregély István érsek, a MKPK elnöke. II. János Pál pápa államtitkárán Angelo Sodano bíboroson keresztül küldte el üzenetét és apostoli áldását az új intézménynek:

II. János Pál pápa levele Seregély István egri érsekhez, a MKPK elnökéhez :

A Magyar Katolikus Rádió új épületének ünnepélyes megáldása alkalmából és az országos műsorszolgáltatás kezdetén, őszentsége II. János Pál pápa szívesen gondol kedves mindannyiukra és kifejezi őszinte nagyrabecsülését a hosszú éveken át tartó gondos előkészületek gyümölcsöző eredménye láttán. Egyben kívánja, hogy ez a fontos esemény lelkesítse egyre nagylelkübb elkötelezettségüket, hogy a Rádió által Isten Igéje és az Egyház tanítása eljusson minden szeretett magyar emberhez, és meghozza a béke és a lelki öröm üzenetét.

Ezekkel a jókívánságokkal kéri a szentatya, Magyarok Nagyasszonya közbenjárására a Pünkösdi Lélek kiáradását, és szívből küldi Excellenciádnak, a jótevőknek, a Rádió munkatársainak és hallgatóinak apostoli áldását.

Angelo Sodano bíboros, államtitkár.

Az ünnepségen az avató beszédet Seregély István érsek, az MKPK elnöke mondta. Köszönetét fejezte ki, elsősorban Istennek, és minden közreműködőnek, azért hogy – amint fogalmazott – egy több évtizedes álom teljesülhetett. A mai idők Aeropagusza média – ezrért olyan nagy öröm a rádió létrejötte, hiszen fontos, hogy az Evangélium örömhíre elérhető legyen minden magyar ember számára. Az öröm mellett minden bizonnyal várnak még gondok és nehézségek is az új intézményre – mondta az MKPK elnöke, de imáinkkal a Magyarok Nagyasszonyának közbenjárását kérve mégis meg lehetünk arról győződve, hogy a Magyar Katolikus Rádió biztos révbe ér.

"Kívánom, hogy rádiónk az evangéliumi küldetés hatékony eszköze legyen egy következő, áldott évezredet építő magyar jövő szolgálatában" - mondta beszédében Seregély István egri érsek. Kiemelte: a család értékteremtő és jövőt alkotó erő volt és marad a Földön, "mi ezt a családot szeretnénk elérni rádiónkkal".

 

A rádió szinte erején felül megterheli a Magyar Katolikus Egyház anyagi lehetőségeit, ezért nem törekszünk sem minőségi, sem technikai versenyre senkivel - hangsúlyozta az érsek, hozzátéve: "meg kell elégednünk szerény adottságainkkal". Seregély István azt mondta: mivel nem ígérhet gondtalan jövőt sem Európának, sem Magyarországnak, sem a rádiónak, a Magyarok Nagyasszonyát kéri, "amint őseink keresztény hitét és életét védte, vegye oltalmába az evangélium hirdetésének új magyar eszközét". Az MKPK a múlt évben részvénytársaságot hozott létre a rádió indítására és működtetésére, amely - egyedüli indulóként - ez év elején nyerte el a műsorszolgáltatási jogosultságot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által kiírt frekvencia pályázaton.
Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a részvénytársaság vezérigazgatója és Hajdu István, az ORTT akkori elnöke január 16-án írta alá a műsorszolgáltatási szerződést, amely hét évre, három frekvencia használatára szól (Lakihegy 810 kHz, Siófok 1341 kHz, Szolnok 1341 kHz).

 

Spányi Antal a keddi ünnepség helyszínén elmondta: a püspöki konferencia azzal a szándékkal indította el a Magyar Katolikus Rádiót, hogy megújítsa, hatékonyabbá tegye a pasztorációt, a lelkigondozást, hiszen nem minden hívő jár hétről hétre szentmisére, a társadalomnak csak egy kis részét tudják elérni a templomokban.

Közlése szerint a rádión keresztül szeretnének jó hírt mondani az embereknek, az evangélium örömhírét, és szeretnék a társadalom egészét megszólítani.

"Szeretnénk a szeretet hangja lenni, az igazság hangja lenni, szeretnénk, hogy ha szolgálatunkon keresztül az emberek szívén, lelkén lévő sok-sok seb egy kicsit gyógyulhatna" - fogalmazott a püspök.

Elmondta, hogy az adás pünkösd vasárnapján, május 30-án reggel fél ötkor indul. A rádió kezdetben naponta mintegy 20 órányi műsorral jelentkezik.

Az adást egyelőre a lakosság 70-80 százaléka hallhatja a szolnoki adó középhullámú frekvenciáján. A program várhatóan a jövő év tavaszán, a további két adó révén válik 24 órássá és országossá.

A püspök rámutatott ugyanakkor arra, hogy a hamarosan meginduló műholdas adás az egész Kárpát-medencét lefedi, és az interneten keresztül a világon bárhol hallgatható majd a műsor.

Spányi Antal a költségekről nem kívánt nyilatkozni. A rádió épületében három stúdiót alakítottak ki. A médiumnál 38 belső munkatárs dolgozik.

Az ünnepségen jelen volt Juliusz Janusz apostoli nuncius, részt vettek továbbá a szerzetesrendek, a testvéregyházak, a Miniszterelnöki Hivatal, az ORTT és a kerület képviselői.

 

vissza Vissza a kezdőlapra