Megjelent: 2004.05.29. 10:14:03

Kampány 2004

DÖNTÉS ELŐTT
Gondolatok június 13-ára

1.     Az Európai Parlamentben fontos, a mi életünkre is kiható döntéseket hoznak.

Ezentúl az Európai Parlamentben születik meg a gazdasági jogszabályaink mintegy 80 százaléka, ideértve a közvetett gazdasági hatásokat is, mint a környezetvédelmi kötelezettségek teljesítése, vagy fogyasztóvédelmi szabályok. Különösen fontos lesz a versenyt szabályzása.
Az e témakörben születő jogszabályok többnyire valamely tagállam vagy nagy cég érdekét tükrözik. A Parlament döntésén múlik, hogy ez az érdek mások kárára is érvényes-e vagy sem.

2.     A jól felkészült képviselő még 732 fős parlamentben is eredményes lehet.

Többen úgy vélik: a mindössze 24 magyar képviselőnek nem lesz érdekérvényesítési esélye. Az elmúlt évben végzett megfigyelési munkánk cáfolja ezt. Nekünk magyaroknak fontos, hogy az Unió foglalkozzék a kisebbségek védelmével, mind saját területén, mind az Unión kívüli országokban. Szájer József elérte, hogy a parlament házszabálya ebben az értelemben módosuljon. Az Európai Bizottság – a kormányok koppenhágai megegyezését követve - szűkmarkúan mérte a tíz új tagállamnak erre az évre adható költségvetési támogatásokat. Javaslatomra a parlament 59 millió euróról 159 millióra emelte az újaknak jutó un. Kohéziós Alap összegét. Az MSZP és az SZDSZ egy év alatt nem tudott ilyen eredményt elérni.

3.     A június 13-i választásnak komoly belpolitikai hatása lesz. Nem bizonytalan közvéleménykutatás, hanem a polgárok valós véleménye.

MSZP győzelme esetén azt fogja harsogni, hogy a magyar választók megerősítették, ismételten jóváhagyták a kormány politikáját. Ha a Fidesz-lista győz, akkor a választás európai jellegét fogják hangsúlyozni, amelynek semmi köze nincs a belpolitikához.
A két dolog együtt igaz, a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából is fontos, hogy melyik lista győz, de a Fidesz győzelemnek, mint „félévi bizonyítványnak”, komoly belpolitikai hatása lesz: személyi változásokra, a korrupció, a családi összefonódás háttérbe szorul majd.  Ezt nemcsak a megerősödött ellenzék követelése, hanem a kormányoldalon megfogalmazott belső kritikai hangok fogják kikényszeríteni.

4.     Ha a magyar választók - mint jelképes tanári kar - elmulasztják a félévi osztályzást, akkor torz eredmények születnek.

Akár „óriásnak” látszhat a törpe, mivel nem a többségi akaratot fejezi ki az eredmény. Mindenki a maga véleménye alapján ítélje meg: jó irányban halad-e az ország.

5.     A választás egy fordulós, öt százalék alatt minden szavazat elvész! Fokozottan érvényes Gyulay Endre püspök 1998-ban megfogalmazott tanácsa: Ne szavazzatok esélytelen pártokra!

6.     Miként válasszunk a két nagy párt közül?

Aki élvezte a „Több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek!” választási ígéretet, az erkölcsileg köteles az MSZP listájára szavazni. Mindazokat, akik ezt saját életükben nem tapasztalták meg, várjuk a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség listáján, a 6. számú listán!

Surján László dr.

Vissza a kezdőlapra