2004. június 02. szerda 23:57

 

KÉSZ rendezvény

 

A Fidesz konkrét programok mentén kész együttműködni minden politikai erővel, amely az Európai Parlamentbe bekerül.

Az Európai Parlamentben (EP) összefogásra van szükség, amiről a jelenlegi kormánypártok sokat beszélnek, de azért dolgozni is kell - hangoztatta a Fidesz-frakció integrációs kabinetjének vezetője Szájer József, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által rendezett fórumot megelőző tájékoztatón.

Az összefogás, a megfelelő kormányzati érdekérvényesítés hiányára utalva példaként említette, hogy míg az EP-ben sikerre vittek magyar ügyeket, azok jelentős részét a kormánynak az Európai Tanácsban nem sikerült győzelemre vinnie. Elmondta: a magyarországi pártok közül csak a Fidesz rendelkezik olyan programmal, amelyik összekapcsolódik az Európai Unió programjaival és meghatározza öt év feladatait, amit az Európai Parlamentben képviselni fognak.

Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere arról beszélt, hogy míg korábban Magyarország a kelet-európai térség legdinamikusabban fejlődő országa volt, addig mára a Medgyessy-kormány ténykedése nyomán "lemaradó, válsággal küzdő, gazdaságpolitikai hitelét vesztett ország lettünk". Kifogásolta, hogy a kormányon belül a döntések centruma a Miniszterelnöki Hivatalból átkerült a Pénzügyminisztériumba, és ezáltal fiskális szemlélet uralja a döntéseket.

"Ennek újra azok az ágazatok lesznek a vesztesei, mint a Bokros-csomag idején, vagyis az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra" - tette hozzá. Stumpf István szerint a magyar társadalom versenyképességét szolgáló szférák komoly válságban vannak, ősszel finanszírozási problémák várhatók. Kifogásolta azt is, hogy gyakorlatilag "a költségvetés nem létezik", ma senki nem tudja, miként működik az ország, milyen költségvetésből gazdálkodhat egy-egy minisztérium.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra