2004. április 29. csütörtök 21:05

 

A Fidesz javaslata szerint ingyen utazhatnának a tömegközlekedési eszközökön a kismamák

 

A jövő felélése zajlik Magyarországon - így jellemzi a kormány családpolitikáját a fideszes Szabó Erika. Szerinte mindent meg kellene tenni a gyermeket vállaló nők életének megkönnyítéséért. Ezért kezdeményezi, hogy a kismamák ingyen használhassák a tömegközlekedési eszközöket.

 

A kormánypártok jóval többet beszélnek a családok támogatásáról, mint amennyit tesznek az ügyért - fogalmazott Szabó Erika ellenzéki politikus. Elmondta: képviselőtársával indítványozta a családtámogatásról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy a gyesen, gyeden és terhességi- gyermekágyi segélyen lévők ingyen utazhassanak a helyi- és helyközi járatokon.

Szabó Erika országgyűlési képviselő, FIDESZ: Mindannyian tudjuk, hogy a gyermekvállalás nagy anyagi teher a családoknak, ez az az időszak, amikor az édesanyák nem tudnak dolgozni, a család jövedelme csökken.

A javaslatot a szociális és családügyi bizottság tárgysorozatba vette, de általános vitára nem tartotta alkalmasnak. A kormánypárti tagok tartózkodtak a szavazásnál. A FIDESZ női tagozata felszólítja az MSZP családpolitikusait, hogy támogassák az ellenzéki indítványt.

Vígh Ilona elnök, FIDESZ női tagozat: Soha nem volt még olyan nagy szükség a gyermeket vállaló szülőkre, mint ma, hiszen valamennyien tudják, hogy csökken a születések száma Magyarországon, ellenben a halálozásoké nő, és a mindenkori kormány felesőssége, hogy ez a tendencia megforduljon.

A határozati javaslat szerint a kismamák 2005. január 1-től használhatnák ingyen a tömegközlekedési eszközöket. A kedvezmény összesen 270 ezer családot érintene. A gyermek- és ifjúsági, valamint a közlekedési tárca indokoltnak ítélte a javaslatot, annak támogatását azonban a módosítás várható költségvetési vonzatának elemzésétől tették függővé.

 

vissza Vissza a kezdőlapra