Megjelent: 2004.05.17. 09:45:03

Listaállítók

Tájkép csata előtt

Az Európai Parlament magyar képviselői az alábbi pártok listáiról kerülhetnek ki. Néhány listát a választók már az ajánlás megtagadásával elutasítottak. A választék még így is bőséges.

CIGÁNY DEMOKRATA UNIÓ

3530 MISKOLC CORVIN ÚT 1 F/3. SZ.

Nincs elég ajánlás

FIDESZ-MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG

1088 BUDAPEST SZENTKIRÁLYI UTCA 18.

Indulhat

FÖLDI-ÉLET PÁRTJA

6440 JÁNOSHALMA ORCZY UTCA 83.

Nincs elég ajánlás

KÖRNYEZETVÉDELMI UNIÓ-PÁRT

1055 BUDAPEST FALK MIKSA U. 13.

Nincs elég ajánlás

MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM

1027 BUDAPEST BEM TÉR 3.

Indulhat

MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA

1085 BUDAPEST RÖKK SZILÁRD UTCA 19.

Indulhat

MAGYAR NEMZETI SZÖVETSÉG

4562 VAJA ROHODI ÚT 2.

Indulhat

MAGYAR NYUGDÍJASOK PÁRTJA

3530 MISKOLC CORVIN U. 5. FSZ. 4.

Nincs elég ajánlás

MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT

1081 BUDAPEST KÖZTÁRSASÁG TÉR 26.

Indulhat

MAGYAR VIDÉK ÉS POLGÁRI PÁRT

4028 DEBRECEN HOMOK U. 50.

?

MAGYARORSZÁGI ZÖLD PÁRT

1036 BUDAPEST KISKORONA UTCA 3.

Nincs elég ajánlás

MUNKÁSPÁRT

1082 BUDAPEST BAROSS U. 61.

Indulhat

SZABAD DEMOKRATÁK SZÖVETSÉGE

1143 BUDAPEST GIZELLA ÚT 36.

Indulhat

SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT

1082 BUDAPEST BAROSS UTCA 61.

Indulhat

ZÖLD DEMOKRATÁK SZÖVETSÉGE

1054 BUDAPEST VADÁSZ U. 29

Nincs elég ajánlás

ZÖLD PÁRT

1440 BUDAPEST 14 PF: 20.

?

 

Tizenhat párt vágott neki az Európai Választásoknak. Hatan nem tudtak elegendő ajánlást összegyűjteni. Vannak, akik nem sok értelmét látják a „kopogtató” gyűjtésnek, de lám, van szűrő funkciója. A fent maradt tíz párt közül ketten közös listában gondolkodnak, de ajánlóik egy része külön jelölte valamelyiküket. Ezek a polgárok ma délutánig jelezhetik telefonon, hogy a közös lista is élvezi bizalmukat. Ha ez az akció sikeres lesz, kilenc listát látunk majd a szavazólapon. Ha nem, akkor nyolcat.

E nyolc közül négy tekinthető az úgynevezett baloldalhoz tartozónak: az MSZP, a Munkáspárt, az SZDSZ és a Szociáldemokraták. Velük szemben ugyancsak négy párt a polgári oldalon: A Fidesz, az MDF, a MIÉP és a Magyar Nemzeti Szövetség. Ha elindulhat, akkor a Vidék Párt is ide sorolható. Programjáról nem tudunk sokat, de a listavezető Bánk Attila neve eligazít: az FKGP hajdani frakcióvezetőjéről van szó. Estére talán eldől: kiegyenlített lesz-e a két oldal, vagy a megosztottság ismét a jobboldalt hozza nehezebb helyzetbe. Az azonban már most is egyértelmű: nagy felelősséget vállal magára az a választópolgár, aki szavazatát az öt százalékos küszöbtől távol lévő vagy akár csak azt nem teljes bizonyossággal átlépő pártnak adja. Azt kockáztatja ugyanis, hogy szavazata, amellyel számára megfelelő jelöltet akart az Európai Parlamentbe küldeni, s amellyel a jelenlegi kormány tevékenysége ellen akart tiltakozni, elvész a semmibe.

Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy egyfordulós választás lesz, s a választópolgároknak a nyolc vagy kilenc lista egyikét kell megjelölniük. A szavazólapon ott lesznek a listát állító pártok nevei, jelvényük és a lista tagjainak nevei. Ezek csak tájékozódásul szolgálnak, nem az egyes nevekre, hanem a lista egészére lehet csak szavazni. Az ésszerűség és a célszerűség azt kívánja, hogy minden szavazat hasznosuljon. Ez most csak akkor valósulhat meg, ha senki nem szavaz az öt százalékos küszöb körüli pártokra. Most is érvényes Gyulay Endre püspök 1998-as tanácsa: Ne szavazzatok esélytelen pártokra.

Szelle György

Vissza a kezdőlapra