2004. június 28. hétfő 22:37

 

Magyar Örökség díjat kapott a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum igazgatója

Berszán Lajos reménytelen korban, egy reménytelenül szegény és kilátástalan helyzetbe taszított közösség gyermekeinek adott hitet, tudást, emberséget és önbecsülést. Amikor pedig a történelem fordulata nagyobb szabadságot adott, szinte a semmiből építette fel sok jószándékú ember támogatásával Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Gimnáziumot, teljessé téve nevelési és oktatási művét az óvodától az érettségiig – mondta Roska Tamás akadémikus 2004. június 26-án Budapesten a Magyar Örökség Díjátadó ünnepségen.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átadott elismeréseket harmincötödik alkalommal adták át. Roska Tamás kutató-professzor laudációjában a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium igazgatójának munkásságát méltatta. Mint mondta, Berszán Lajos életútján több volt a megpróbáltatás. Édesapját öt éves korában elveszítette. A zágoni elemi iskolától a gyulafehérvári Hittudományi Főiskoláig küzdelmes évek következtek. 1966-ban Márton Áron, Erdély legendás hírű püspöke szentelte pappá. Áldásos papi működését többnyire szegény, elhagyott kis településeken végezte, majd Gyimesfelsőlokon húsz évig működött plébánosként. Roska Tamás rámutatott: A Berszán Lajos által kiépített iskolarendszer a gyimesi–, a moldvai csángók és sok székely fiatal számára ad ma biztos támaszt és hitet. A tudást, a kultúrát, – benne évszázados népi, magyar sajátos kultúrájukat – a jellem-nevelést és a hitet adja nekik, ebben teljesíti ki önbecsülésüket…Lajos atya öröksége hetedíziglen folytatódik tanítványai és családjaik életében, lelkében. Adja Isten, hogy sokakat megérintsen ez a példa – mondta Roska Tamás.

Magyar Örökség díjban részesült még a 100 éves Lutheránia Deák téri Kórus egyházzenei művészete, Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus elméleti fizikai munkássága, Örkény István írói életműve, Huszár Lajos numizmatikus tudományteremtő munkássága, a pécsi Zsolnay Gyár majolikaművészete, valamint az 1956-ban Melbourne-ben olimpiai bajnokságot nyert vízilabda csapat győzelme és helytállása.

Berszán Lajos 1943. január 15-én született Zágonban. 1966. április 17-én Márton Áron szentelte pappá, kilenc társával együtt.

1993. májusában tették le a Sziklára épített ház néven ismertté vált közösségi ház alapkövét. 1994. szeptember 15-én indította el az Árpád-házi Szent Erzsébet Római-Katolikus Líceum működését a debreceni Keresztény Értelmiségiek Szövetségének támogatásával. Kezdetben azzal a céllal indult az iskola, hogy a Gyimes-völgyének hátrányos helyzetű fiataljait juttassa érettségi diplomához. Lassan azonban az iskola tevékenységi köre kiterjedt. A moldvai magyarság falvaiból sok fiatal keresi fel a Líceumot, hogy anyanyelvükön tanulhassanak. A Gimnázium mellett ma már kollégium is működik. Eddig három generáció távozott érettségi diplomával a kezében.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum támogatható az alábbi magyarországi számlaszámon:

OTP Bank, 11712004–20245681 MK

vissza Vissza a kezdőlapra