2004. május 27. csütörtök 23:49

 

Közép-európai államfők találkozója

 

Mádl Ferenc az EU további bővítésének lehetőségeiről is tárgyalt közép-európai államfők találkozóján

 

Katonai tiszteletadással fogadta a Mamaiában kétnapos találkozóra összegyűlt közép-európai államfőket, köztük Mádl Ferencet, Ion Iliescu román államelnök, aki ezzel megnyitotta a térség vezetőinek immár tizenegyedik tanácskozását. A legidőszerűbb téma, az Európai Unió bővítésének kérdése van napirenden a Fekete-tenger partján lévő romániai városban. A résztvevők nemcsak azt vizsgálják, hogy a mostani bővítés milyen hatással lesz a régió gazdasági-társadalmi életére, hanem azt is, hogy miként kell felkészülni az integrációs szervezet további kiszélesítésére.

Erre a kérdésre Mádl Ferenc magyar államfő is utalt csütörtökön újságíróknak adott nyilatkozatában. A tizenhét államelnök mostani tanácskozását azért tekintette rendkívül nagy jelentőségűnek, mert - mint fogalmazott - május elsejétől új helyzet jött létre a térségben, tíz ország az EU tagjává lett.

Mádl azt az üzenetet hozta Mamaiába, hogy mára az európai integráció vált a közép-európai térség fejlődését irányító és meghatározó legfontosabb tényezővé, a csatlakozó országokat újabb jelöltek követik majd. A régió országainak éppen az lesz a következő időszakban a lényeges feladatuk, hogy elősegítsék azoknak az országoknak az integrációját, amelyek egyelőre kimaradtak a bővítés folyamatából.

A magyar köztársasági elnök nemcsak a széleskörű tanácskozáson, hanem az e helyen szervezett kétoldalú találkozók keretében is meg kívánja fogalmazni a magyar álláspontot. Eszerint Magyarország kész minden segítséget megadni ahhoz, hogy az integrációs folyamat a kelet- és délkelet-európai országokban sikeres legyen, hajlandó például megosztani partnereivel az integráció tapasztalatait. Budapest szerint a "huszonötök" számára fontos célkitűzéssé kell válnia, hogy Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozhasson az unióhoz, természetesen csak a feltételek teljesülése esetén.

Magyarország támogatja a horvát csatlakozási kérelemmel kapcsolatos bizottsági véleményt, amely a pozitív döntést javasol a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Horvátországgal. Magyarország ugyancsak fontosnak tartja, hogy a csatlakozási folyamat nyitva maradjon olyan országok előtt, amelyek törekszenek az uniós tagságra (mint például Törökország). Ez esetben is elengedhetetlen a szükséges feltételek teljesítése.

Mádl Ferenc minderről csütörtökön délelőtt beszélhetett horvát kollégájával, Stjepan Mesic-csel, akárcsak Rudolf Schuster szlovák elnökkel. Ez utóbbi megbeszélés magyar nyelven, tolmács nélkül folyt (a szlovák államfő jól tud magyarul).

Mádl a találkozó után elmondta: Schuster elnökkel az utóbbi esztendőkben szoros együttműködésben, barátsággal dolgozott együtt. A két ország kölcsönösen támogatta egymás abban, hogy teljesíthesse a NATO- és az EU-tagság gazdasági, politikai és jogi feltételeit, beleértve például a kisebbségek helyzetének javítását . Mádl Ferenc emlékeztettet a határmenti régiók fokozatos kiépítésére, azokra az erőfeszítésekre, amelyek révén e régiókba "lelket leheltek" működésük érdekében.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra