2004. április 19. hétfő 22:45

 

Meciar a kapuk mögött

 

Immár negyedszer verték meg a korábbi nagy visszatérőt. Az Európai Unió és a NATO illetékesei fellélegeznek, nem kell sehol egy asztalhoz ülni Meciarral.

 

Pedig…

 

A szlovák jobbközépnek vereséggel felérő vereség ez az elnökválasztás. Nem tudott egységesen jelöltet állítani, és kiesett a második fordulóból. Rokon elvek alapján próbálkozó jelöltjeik együtt sikeresek lehettek volna: Gasparovic surranó pályáján bármelyikük beülhetett volna az elnöki székbe.

 

A felvidéki magyarság szempontjából sincs minek örülni. Nem tudni, hogy az új elnök mennyire érzi magát Fico lekötelezettjének. Ficoról így ír a Financial Times április 19-én megjelent száma: agresszív, balszárnyhoz tartozó, populista. Egyik sem dicsérő jelző.

 

Meciar az elnöki poszton bizonyítani akart volna: lehiggadt, megváltozott. Meciar árnyéka miatt a nacionalizmusra hajlamos szlovák polgári erőknek bizonyítaniuk kellett volna, hogy Szlovákia nem azonos Meciarral, s ez a magyarok felértékelődésével járt volna. Mindez már csak ábránd. Meciar tudta, hogy persona non grata külföldön, a külföld Gasparovicról még nem tudja, hogy persona non grata, bár a már idézett Financial Times emlékszik arra, miként segített lecserélni egy Meciar ellen lázadó képviselőt egy megbízhatóbb valakire.

 

Miben lehet reménykedni? 2006 még messze van. Fico elvesztette a népszavazást: nem tudta kierőszakolni a választások előrehozását. Tudja-e rendezni a kormányoldal a sorokat, tud-e eredményt felmutatni a következő két évben? Ez dől el most a választást követő hetekben, s ezzel együtt eldől Szlovákia sorsa is. A jelenlegi kormányzó erők igen rosszak, de sokkal jobbak, mint ami következhet utánuk. Ez a képlet szinte megoldhatatlan talányt jelent a Magyar Koalíció Pártjának is.

 

Örülni talán annak lehetne, hogy a választás talán végképp kiiktatta Meciart a politikai tényezők köréből. Üröm azonban az örömben, hogy a nagy visszatérő okozhat még meglepetést. Veresége ellenére mégis Meciar a leginkább tehetséges populista Szlovákiában.

 

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra