2004. április 21. szerda 21:56

 

Mit ér a közvéleménykutatás, ha Medián?

 

Semmit! Íme a bizonyíték:

A Medián április 7-én kiadta márciusi felmérésének az eredményeit:
"Ha most vasárnap rendeznék az EP-választásokat, három párt képviselőjelöltjei jutnának be, és az ellenzék és a kormányoldal egyenlő arányban osztozna a helyeken - derül ki a Medián havonkénti felméréseinek legutóbbi eredményeiből." Ezt a hírt a sajtó "fej-fej mellett az MSZP-Fidesz" szöveggel sulykolta a híreket hallgató, olvasó állampolgárok fejébe.

 

Ugyanezen időben készült el a HVG megbízásából egy "másik" Medián-felmérés, mely szerint:

"Ha a következő két hónapban az erőviszonyok változatlanok maradnának, a Fidesz-MPSZ simán nyerné az EP-választásokat, 14 mandátumot szerezne, szemben az MSZP-nek jutó tízzel."

 

A HVG cikke:

PÁRTOK ÉS POLITIKUSOK NÉPSZERŰSÉGE

 

Csúcsra járatás

Csökkenő részvételi kedv mellett még a januárinál is tágabbra nyílt az olló a Fidesz-MPSZ és az MSZP támogatottsága között, és így két hónappal a szavazás előtt továbbra is a nagyobbik ellenzéki párt tűnik az európai parlamenti választások esélyesének - ez olvasható ki a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-felmérésből.

Az előző hónapokhoz képest április elejére számottevően csökkent azok aránya, akik állításuk szerint egy „most vasárnapi" országgyűlési választáson az urnákhoz járulnának. A mostani 53 százalékos arány azonban még mindig 2 százalékponttal magasabb, mint azoké, akik az európai parlamenti (EP) választásokról nyilatkoznak ugyanígy. A majdani tényleges részvételnek pedig alighanem szerepe lesz abban, hogy melyik párt hány mandátumhoz jut június 13-án. Ha a következő két hónapban az erőviszonyok változatlanok maradnának, a Fidesz-MPSZ simán nyerné az EP-választásokat (14 mandátumot szerezne, szemben az MSZP-nek jutó tízzel), de arra azért érdemes felfigyelni, hogy a fiataldemokraták előnye valamivel kisebb - mint az elmúlt hónapokban mindig - egy feltételezett most vasárnapi EP-választáson, mint egy ugyanilyen nemzeti voksoláson. Az utóbbin a választani tudó „biztos" szavazók 58 százaléka adná voksát a nagyobbik ellenzéki pártra és 34 százaléka a nagyobbik kormánypártra, míg az előbbin ugyanez az arány 56:36 lenne.

A különbség magyarázata, hogy az MSZP-sek még mindig valamivel nagyobb arányban mozgósíthatók az EP-választásra, mint a Fidesz-MPSZ támogatói, miközben a hazai képviselő-választás tekintetében fordított a helyzet. A fideszesek körében ugyanis valamivel magasabb az EU-csatlakozást ellenzők aránya, és ezek egy része - legalábbis mai álláspontja szerint - az EP-választástól való távolmaradásával is kifejezi fenntartásait (ugyanakkor az EU iránt igen elkötelezett SZDSZ-szimpatizánsok is 1 százalékponttal jobban állnak az EP-választásra vonatkozó válaszokban, mint „hazai pályán").

A Fidesz-MPSZ januárban még csak megközelítette, most áprilisban viszont már meg is döntötte saját csúcsát: az 58 százalékos támogatottság 2 százalékponttal meghaladja a Medián által 1998 nyarán mért eddigi rekordot. A változás a januári felméréshez (HVG, 2004. január 31.) képest azonban nemigen jelentős, annál drámaibb viszont az előző, márciusi adatsorral összehasonlítva (lásd táblázatunkat). A közvélemény is érzékeli, hogy a zászló az ellenzéknek áll: 50 százalék gondolja úgy, hogy „egy most vasárnapi" választások esélyese a Fidesz-MPSZ, miközben az MSZP-ről csak 24 százalék vélekedik így - ráadásul a fideszeseknek jóval nagyobb az önbizalmuk, hiszen 88 százalékuk bízik pártja győzelmében, miközben az MSZP-seknek csak 75 százaléka optimista.

Az elmúlt egy hónap jelentős változásainak magyarázatát keresve úgy tűnik, márciusról áprilisra kifulladt a kormányoldal offenzívája, amelyet elsősorban a miniszterelnök nagy vitát kiváltott közjogi javaslatai fémjeleztek. A Fidesz-MPSZ viszont újra magához ragadta a kezdeményezést, és a jelek szerint eredményesen tudta célba juttatni a gazdasági nehézségekről szóló üzeneteit és ezzel meglovagolni a lakosság változatlanul rossz közérzetét. (Hónapról hónapra ugyanis az emberek mintegy kétharmada érzi úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, és csak negyedrészük gondolja az ellenkezőjét.)

Egy héttel a Fidesz-MPSZ március 27-én megrendezett szövetségi gyűlésén útjára bocsátott, a költségvetés módosítását szorgalmazó „nemzeti petíció" meghirdetése után a megkérdezettek 34 százaléka tudott az abban foglalt hat követelés közül legalább kettőt, 17 százaléka pedig legalább hármat fejből megnevezni (ebben gyakorlatilag nincs különbség kormánypártiak és ellenzékiek között). A legtöbben a lakástámogatási rendszer visszaállításának (28 százalék) és a garantáltan alacsony gyógyszeráraknak (23 százalék) a követelését tartják számon. A megkérdezettek nem kevesebb mint 29 százaléka mondta a Medián kérdezőbiztosainak, hogy ha módja lesz rá, biztosan aláírja az ívet - ez az arány a szavazókorú népességre vetítve több mint kétszerese a kezdeményezők által célul kitűzött 1 millió aláírásnak. Azt egyébként, hogy összejön az 1 millió, a megkérdezettek egyharmada (32 százalék) biztosra veszi. Természetesen az aláírásgyűjtéssel a Fidesz-MPSZ elsősorban saját közönségét tudja mozgósítani: az ellenzéki szavazótáborban 52 százalék a „biztos" aláírók aránya. Ennél is figyelemreméltóbb, hogy minden tizedik kormánypárti szavazó is úgy gondolta a felmérés időpontjában, alá fogja írni a petíciót, ami meglepőnek hangzik, de menten nem az annak fényében, hogy az MSZP támogatóinak 40, az SZDSZ támogatóinak 50 százaléka a petícióban foglalt javaslatok többségével egyetértett.

A politikusok népszerűségének alakulásában nehéz lenne határozott mintázatot felfedezni: az elmúlt három hónap során a kormánypárti és az ellenzéki személyiségek közül is többen visszaestek, bár a két „főszereplő", Medgyessy Péter jelenlegi, és Orbán Viktor előző miniszterelnök hajszálra ugyanannyi szimpátiaszavazatot kapott áprilisban, mint januárban. A listát továbbra is Dávid Ibolya vezeti, ám feltűnő, hogy az MDF-elnök népszerűsége az előző hónaphoz képest határozottan csökkent. Ez alighanem összefügg a két nagy pártot egyaránt hírbe hozó legutóbbi nyilatkozataival: tetszési indexe mind a kormányoldal, mind az ellenzék szavazótáborában alacsonyabb lett, egyedül a pártpreferenciával nem rendelkező, nem szavazó közönség körében őrizte meg korábbi népszerűségét.

Hann Eendre
HVG

vissza Vissza a kezdőlapra