Megjelent: 2004.06.27. 08:32:16

Névnapi köszöntő

Vigyázó szemünket most Prágára vessük

Ég és föld

Ma még nem tudjuk, hogy milyen helyezést ér el a cseh válogatott a labdarugó Európa bajnokságon. Azt viszont pontosan tudjuk, hogy mit érnek el a magyarok, hiszen ott sincsenek. Ám ez az "ég és föld"-nyi különbség sajnos nemcsak a fociban létezik a két ország között. Csehországban és Magyarországon egyaránt az ellenzék győzött az európai választásokon. A két vesztes párt reakciója legalább annyira eltér egymástól, mint labdarugóik eredményessége.

A cseh kormányfő távozik posztjáról, miután pártja, a Szociáldemokrata Párt gyengén szerepelt az Európai Parlamenti választáson. Vladimir Spidla lemond pártelnöki tisztségéről is. Önként. Azért döntött így, mert megnyerte ugyan a bizalmi szavazást a szociáldemokrata párt végrehajtó bizottságban, de a túl sokan voksoltak ellene. Spidla utódjául a szociáldemokrata párt Stanislav Gross miniszterelnök-helyettest, a belügyi tárca irányítóját jelölte.

Az MSZP is fontos választmányi ülést tartott. A pártelnök szerint nem kenték el párt választási vereségét. A vereség szerinte azért következett be, mert a Fidesz 2002-es választóit kétharmad arányban tudta mozgósítani, addig az MSZP egyharmad arányban tette ugyanezt. Elismerte, hogy bár nem ért egyet a Fidesz-petícióban foglaltakkal, de komoly mozgósító ereje volt. Kovács László elmondta: pofonnak is nevezhető az, amit az MSZP kapott.
Tehát mozgósítási hibának tartja az egészet. A pofon emlegetése is inkább az ellenfél durvaságára, mint az MSZP által elkövetett hibákra utal. Nem a be nem váltott ígéretek, nem az ország rossz helyzete, nem növekvő adósság állománya a hibás, bár szerinte a kormány és a párt sikere és kudarca mindig közös. Most itt a kudarc, de "nincs szükség új kormányprogramra, viszont javítani kell a kormánykommunikációt".

Kovács László mélyreható elemzése valahogy azt a régi Hofi számot juttatja eszembe, ami szerint a labdarúgóink vereségének oka "az a hülye akác". Az. Az MSZP politikusaira nagyon hat a francia példa: semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek. Ma is úgy beszélnek, mint húsz, harminc éve. Sokat nem is tehetünk ez ellen.

Így hát azt mondjuk, Isten éltesse Kovács Lászlót neve napján. Magyarországot meg Isten túléltesse, hogy kibírja valahogy a még hátralévő időt.
 

Surján László

Vissza a kezdőlapra